Petříček jmenoval Vyslance dobré vůle, stal se jím jazzman Rudy Linka

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) dnes v Černínském paláci v Praze jmenoval vyslancem dobré vůle jazzového kytaristu Rudyho Linku. Smyslem funkce je bez nároku na honorář šířit dobré jméno České republiky za hranicemi. Česko-americký hudebník se připojil k dosavadním vyslancům Lucii Mádlové, Martině Ptáčkové a Yemimu A.D.

"Velvyslance dobré vůle můžeme využít k prezentaci naší země v blízkém i vzdálenějším okolí. Budeme rádi, když vymyslíme konkrétní aktivity, třeba ve spolupráci s Českými centry a našimi ambasádami," uvedl Petříček.

.@RudyLinka je novým českým Vyslancem dobré vůle. Tato čestná funkce by mu měla otevřít ještě více dveří při šíření dobrého jména naší země v zahraničí. Jako světoznámý jazzový kytarista a ředitel @bohemiajazzfest dokázal, že kultura spojuje lidi napříč národy a kontinenty. pic.twitter.com/ffy1NxbakY

— Tomáš Petříček (@TPetricek) March 2, 2020

Ministr zdůraznil, že vyslanci dobré vůle nejsou a nebudou zaměstnanci ministerstva zahraničních věcí. Jde o lidi, kteří chtějí dobrovolně pomoci šířit dobré jméno České republiky. "Hudba je věc, která spojuje více než cokoliv jiného a nepotřebuje žádné vysvětlování. Funkce velvyslance dobré vůle si hodně vážím," podotkl Linka.

Devětapadesátiletý Rudy Linka v 19 letech odešel z tehdejšího Československa a přes Švédsko doputoval do Ameriky. Prestižní časopis Down Beat Magazine ho zařadil mezi deset nejlepších jazzových kytaristů světa. Linka studoval na pražské konzervatoři u Karla Velebného, poté klasickou kytaru a kompozici ve Stockholmu a nakonec dostal stipendium na prestižní Berklee College v Bostonu. Soukromé lekce kytarové hry dostával také od legendárního Johna Scofielda. Za svou kariéru vydal desítku CD a spolupracoval na nich s řadou renomovaných jazzových hudebníků, například Milesem Evansem či Georgem Mrazem.

V Česku Linka založil jeden z největších hudebních festivalů - Bohemia Jazz Fest, který se koná na historických náměstích českých měst. Ve světě se o festivalu píše jako o události mezinárodního významu. V Praze se Bohemia Jazz Fest každoročně konal na Staroměstském náměstí, pro letošní 15. ročník však zatím Linka od pražských radních nedostal povolení.

Prvními vyslanci dobré vůle se loni stali zakladatelka Asociace společenské odpovědnosti Lucie Mádlová, sedminásobná mistryně světa v bojových sportech Martina Ptáčková a choreograf česko-nigerijského původu Yemi A. D. Mandát mají všichni na jeden rok s možností prodloužení.

Související

ČSSD

ČSSD čeká v lednu sjezd. Bude se hledat náhrada za exministra Petříčka

ČSSD bude v lednu na sjezdu hlasovat o nových stanovách a volit místopředsedu, řekla dnes ČTK mluvčí sociální demokracie Jitka Pavlíková. Nejužší vedení ČSSD totiž na konci října opustil místopředseda a bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček. Sjezd se nakonec místo původně zvažovaného Hradce Králové uskuteční v sobotu 7. ledna v Brně a mezi důležité body bude patřit i potvrzení mandátů členů a náhradníků ústřední kontrolní komise.
Tomáš Petříček

Petříček by k jednání o Turówu přizval Evropskou komisi

Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) považuje za zarážející, že k jednání o problematice polského hnědouhelného dolu Turów dosud nebyla pozvána Evropská komise. Zároveň podle něj měly být směrem k Polsku učiněny otevřenější a veřejné výzvy požadující respektování evropského práva a rozhodnutí evropských soudů.

Více souvisejících

Tomáš Petříček ministerstvo zahraničí Rudy Linka diplomacie Česká republika

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy