Petříček na konferenci Globsec: V4 je nástrojem na prohloubení vztahů

Uskupení čtyř středoevropských států visegrádská čtyřka (V4), do které patří Česko, Maďarsko, Polsko a Slovensko, je nadále platformou na prohlubování a zlepšování vzájemných sousedských vztahů. Český ministr zahraničí Tomáš Petříček to řekl na konferenci Globsec v Bratislavě v diskusním panelu věnovaném další spolupráci v rámci visegrádské skupiny.

"Po dosažení klíčového cíle 90. let, a to integraci do euroatlantických institucí, je nyní cílem (V4) aktivně využívat členství v těchto institucích. Mnoho diskutujeme o evropských politikách. Je to platforma, jak sdílet naše zkušenosti s jinými částmi Evropy a světa," řekl Petříček v debatě s kolegy z Maďarska, Polska a Slovenska.

Visegrádskou skupinu označil Petříček za nástroj na posílení kontaktů mezi obyvateli a podporu občanské společnosti. "Naším zájmem není jen naše bezprostřední sousedství, ale i sousedství EU," dodal.

Na @Globsec jsme s ministry #V4 mluvili o středoevropské spolupráci. Pro nás zahrnuje střední Evropa také Rakousko, Německo nebo Slovinsko. Proto vznikají další širší platformy. Dokážeme spolupracovat na půdě #EU a @NATO. Politika střední Evropy se tak stává politikou světovou. pic.twitter.com/eIy1bk8IiE

— Tomáš Petříček (@TPetricek) October 8, 2020

Podle šéfa maďarské diplomacie Pétera Szijjártóa jsou zmíněné čtyři středoevropské země největšími spojenci v rámci EU, které před koronavirovou krizí dosahovaly vyššího ekonomického růstu oproti evropskému průměru. "V4 považuji za nástroj, kterým mohou tyto země dosáhnout více než samostatně," řekl Szijjártó.

Zúčastnění ministři se v diskusním panelu nevyhnuli ani otázkám ohledně dodržování principů právního státu poté, co Evropská komise ve svém prvním ročním hodnocení vlády práva dala najevo největší výhrady k situaci v Maďarsku a v Polsku. Podle Szijjártóa je třeba hovořit o konkrétních výhradách, nejen obecně kritizovat na základě subjektivních kritérií.

"Žádný členský stát není perfektní. Všichni diskutujeme, jak můžeme v našich zemích zlepšit situaci ohledně vlády práva," řekl Petříček. Dodal, že vstupem do EU země souhlasily s tím, že jde o klub s pravidly.

Související

ČSSD

ČSSD čeká v lednu sjezd. Bude se hledat náhrada za exministra Petříčka

ČSSD bude v lednu na sjezdu hlasovat o nových stanovách a volit místopředsedu, řekla dnes ČTK mluvčí sociální demokracie Jitka Pavlíková. Nejužší vedení ČSSD totiž na konci října opustil místopředseda a bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček. Sjezd se nakonec místo původně zvažovaného Hradce Králové uskuteční v sobotu 7. ledna v Brně a mezi důležité body bude patřit i potvrzení mandátů členů a náhradníků ústřední kontrolní komise.
Tomáš Petříček

Petříček by k jednání o Turówu přizval Evropskou komisi

Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) považuje za zarážející, že k jednání o problematice polského hnědouhelného dolu Turów dosud nebyla pozvána Evropská komise. Zároveň podle něj měly být směrem k Polsku učiněny otevřenější a veřejné výzvy požadující respektování evropského práva a rozhodnutí evropských soudů.

Více souvisejících

Tomáš Petříček visegradská čtyřka Globsec (bezpečnostní konference) Péter Szijjártó Slovensko ministerstvo zahraničí EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 38 minutami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Gerhskovich zůstává ve vazbě. Rusové ho hodlají soudit kvůli údajné špionáži

Pobyt Evana Gershkoviche, který je prvním západním novinářem obviněným v Rusku ze špionáže od dob studené války, ve vazbě bude pokračovat. Moskevský soud v úterý odmítl jejich odvolání. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy