Petříček osobně podporuje apel na Čínu kvůli Ujgurům, vláda se bohužel neshodla

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) osobně podporuje prohlášení 39 zemí vůči Číně, které kritizovalo porušování práv Ujgurů ze strany Pekingu. Česká republika dokument předložený Německem v úterý v OSN nepodpořila, protože ve vládě na tom nebyla shoda, sdělil dnes ministr ČTK. Česká diplomacie ale podle něj v praktické rovině udělá vše, aby práva menšin v Číně ochránila.

Prohlášení podpořilo 20 členských zemí Evropské unie včetně Slovenska, dále například Británie nebo Spojené státy. Dokument vyzývá Čínu, aby pustila do Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang nezávislé pozorovatele s cílem monitorovat dodržování lidských práv Ujgurů. Podle prohlášení existuje v Sin-ťiangu síť táborů určených k politické indoktrinaci, vězněno je přes milion lidí. Peking prohlášení kritizoval.

"Jako ministr zahraničí podporuji výzvu některých států OSN vůči Číně. Sami jsme se k situaci lidských práv v Číně vyjádřili opakovaně, ať už v národních vyjádřeních v Radě pro lidská práva nebo společně jako EU. Na vládě jsme se bohužel tentokrát na tom, zda připojíme podpis za ČR, neshodli. Přesto v praktické rovině udělá česká diplomacie vše pro to, aby práva náboženských a etnických menšin v Číně chránila a podporovala," uvedl Petříček.

Prohlášení také kritizuje počínání Číny v Hongkongu, a to v souvislosti s takzvaným bezpečnostním zákonem, který Peking přijal. Prohlášení upozorňuje, že zákon v některých případech umožňuje vydat osobu k trestnímu stíhání z Hongkongu do Číny, a žádá dodržovat Mezinárodní úmluvu o občanských a politických právech.

Související

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Ve Sněmovně se budou skloňovat lidská práva v Číně a její podpora Ruska. Panují obavy z materiální pomoci v Putinově válce

Dnes se v Poslanecké sněmovně odehrává konference s názvem Vztahy s Čínou v uplynulém desetiletí. Probíhá pod záštitou Výboru pro bezpečnost PS ČR a jeho předsedy Pavla Žáčka, zahraničního výboru a jeho předsedy Marka Ženíška a poslankyně a členky zahraničního výboru Evy Decroix. Na akci se podílí také projekt Sinopsis s účastí některých zahraničních partnerů.  
Koronavirus v Číně

V Číně propukají silné protesty proti covidovým uzávěrám

V západočínské provincii Sin-ťiang, která do obecného povědomí vešla kvůli postupu Pekingu vůči muslimské menšině Ujgurů, vypukly kvůli přísné protipandemické politice čínské vlády silné protesty. Nepokoje v metropoli Urumči, které jsou tam jinak spíše vzácné, vyvolal požár výškové budovy, při němž v noci na čtvrtek zahynulo nejméně deset lidí. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Více souvisejících

Ujgurové Tomáš Petříček Čína OSN ministerstvo zahraničí

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 23 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

včera

Hamás zveřejnil video rukojmí, na důkaz, že přežil zranění ze 7. října

Hamás zveřejnil ve středu video izraelsko-amerického rukojmího Hershe Goldberga-Polina, což je první důkaz, že přežil, když byl 7. října těžce zraněn.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy