Petříček: Před jednáním s Ruskem bude jasná pozice EU k Navalnému

Nejdříve bude zformulována evropská pozice k případu ruského opozičního politika Alexeje Navalného, od ní se bude odvíjet další postup České republiky v bilaterálních vztazích s Ruskem. Na dotaz ČTK to dnes uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Reagoval tak na dnešní výtku mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marije Zacharovové, že Praha podmiňuje konzultace s Ruskem o řešení problémů ve dvoustranných vztazích právě situací kolem Navalného.

"Bohužel ruská strana se opět uchyluje k diplomacii přes média a sociální sítě. Už začátkem září jsem řekl, že zahájení konzultací s ruskou stranou se odkládá s ohledem na povolební atmosféru v Bělorusku. Zároveň jsem řekl, že ačkoliv konzultace mezi ČR a Ruskem jsou bilaterální záležitostí, zjištění ohledně stavu pana Navalného jsou natolik závažná, že nemůžeme vyloučit, že se dotknou i našich konzultací," napsal Petříček.

"Všemu ale bude předcházet rozhodnutí celé EU. Nyní nemůžu předjímat, na čem se s evropskými partnery dohodneme. Takže v tuto chvíli platí, že nejdříve se zformuluje evropská pozice a od ní se pak bude odvíjet náš další postup v bilaterálních vztazích," dodal.

Přední kritik ruského prezidenta Navalnyj se léčí v Německu poté, co minulý měsíc náhle zkolaboval při letu ze Sibiře do Moskvy. Do Berlína byl přepraven po krátkém pobytu v nemocnici v Omsku. Německá vláda později oznámila, že byl otráven nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok, kterou vyvíjel někdejší Sovětský svaz. Rusko s odkazem na lékaře z Omsku tvrdí, že důkazy o Navalného otravě nemá.

Ruská mluvčí uvedla, že Praha opakovaně hovoří o zájmu zahájit konzultace s Moskvou. "Přitom podniká vůči Rusku kroky, které nijak nepřispívají k navázání normálního, zdravého a konstruktivního dialogu. Nyní české ministerstvo zahraničí začalo klást podmínky pro rozhovor s námi: tu je to situace v Bělorusku, tu situace s ruským občanem. Co to všechno má společného s dvoustrannou součinností? Odpověď je prostá: Nic," prohlásila Zacharovová.

"Je samozřejmě politováníhodné, že se Praha snaží prezentovat svou vlastní neochotu k otevřenému profesionálnímu jednání jako údajnou neochotu Ruska obnovit komunikaci," zdůraznila podle RIA Novosti mluvčí ruské diplomacie.

Zacharovová reagovala na nedávný Petříčkův rozhovor v Deníku N, v němž ministr uvedl, že situaci kolem Navalného bude ČR řešit v rámci EU. "Ačkoliv konzultace jsou bilaterální záležitostí a situaci ohledně stavu pana Navalného budeme řešit v rámci Evropské unie, jde o natolik závažnou zprávu, že ji samozřejmě zohledníme i v pokračování příprav na tyto konzultace, které nebyly doposud zahájeny," poznamenal ministr. Nic konkrétnějšího neřekl s poukazem na to, že s evropskými kolegy teprve jedná o dalším postupu.

Související

ČSSD

ČSSD čeká v lednu sjezd. Bude se hledat náhrada za exministra Petříčka

ČSSD bude v lednu na sjezdu hlasovat o nových stanovách a volit místopředsedu, řekla dnes ČTK mluvčí sociální demokracie Jitka Pavlíková. Nejužší vedení ČSSD totiž na konci října opustil místopředseda a bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček. Sjezd se nakonec místo původně zvažovaného Hradce Králové uskuteční v sobotu 7. ledna v Brně a mezi důležité body bude patřit i potvrzení mandátů členů a náhradníků ústřední kontrolní komise.
Tomáš Petříček

Petříček by k jednání o Turówu přizval Evropskou komisi

Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) považuje za zarážející, že k jednání o problematice polského hnědouhelného dolu Turów dosud nebyla pozvána Evropská komise. Zároveň podle něj měly být směrem k Polsku učiněny otevřenější a veřejné výzvy požadující respektování evropského práva a rozhodnutí evropských soudů.

Více souvisejících

Tomáš Petříček Rusko Alexej Navalnyj ministerstvo zahraničí EU (Evropská unie) Česká republika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy