Čeští politici komentují volby v USA: Výsledek bude těsnější, než se myslelo

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) věří, že bez ohledu na výsledky prezidentských voleb ve Spojených státech bude pokračovat pozitivní trend jednání na nejvyšších úrovních mezi představiteli České republiky a USA. Považuje je za důkaz velice intenzivních spojeneckých vztahů mezi oběma zeměmi. Podle Petříčka se zdá, že konečný výsledek bude možná těsnější, než uváděly volební průzkumy.

Souboj mezi demokratickým kandidátem Joem Bidenem a Trumpem je velmi těsný a není jasné, kdy bude znám definitivní výsledek.

"Jednání na nejvyšších úrovních mezi představiteli ČR a USA v posledních letech jsou důkazem velice intenzivních spojeneckých vztahů mezi oběma zeměmi. Věřím, že v tomto pozitivním trendu budeme dále pokračovat bez ohledu na výsledky amerických prezidentských voleb," uvedl Petříček. To, že bude konečný výsledek možná těsnější, než se jevilo podle volebních průzkumů, nepovažuje za úplné překvapení. Mnozí experti podle něj těsnou výhru jednoho z kandidátů odhadovali.

Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) jsou napínavé volby v USA zajímavé i pro debatu o možné korespondenční volbě v ČR. Vyjádřil na twitteru také soukromý odhad, že uspěje Biden.

Sčítání hlasů v USA je napínavé... Zajímavé i pro naši domácí debatu o možné koresp. volbě... Věřím, že vše proběhne bez komplikací. Můj soukromý odhad (sám jsem zvědav): Biden získá AZ, NV, WI, MI, GA a pravděpodobně i PA. Trump NC. Což by mělo stačit na vítězství JB...

— Jan Hamáček (@jhamacek) November 4, 2020

Místopředseda sněmovního zahraničního výboru Jan Lipavský (Piráti) uvedl, že oba kandidáti prozatím vystupují sebevědomě. "Jak ale řekl ve svém projevu Joe Biden, o výsledků nerozhoduje ani jeden z kandidátů, nýbrž voliči. Prohlášení Donalda Trumpa o snahách o 'ukradení voleb' a 'hlasování po uzavření volebních místností' bez předložení důkazů považujeme za pokus o zpochybnění volebních výsledků, které do demokratického státu nepatří," napsal ČTK.

Reagoval tak na dnešní Trumpův tweet: "Obrovsky se nám daří, ale oni se nám snaží ukrást volby. Nikdy jim to nedovolíme. Nelze hlasovat poté, co se uzavřou volební místnosti." Sociální síť vzápětí k jeho tweetu připojila poznámku, že jeho část nebo celý příspěvek může uvádět zavádějící informace o volebním procesu.

Kromě těsného výsledku se podle Lipavského dají čekat i soudní spory o průběh voleb. "Již nyní je jich evidováno přes 400," doplnil. Považuje také za důležité, aby prozatím klidné protesty klidnými zůstaly.

Předseda SPD Tomio Okamura přes jasné výhrady doufá, že Trump obhájí svůj mandát. "Vítězství Bidena by znamenalo zásadní ohrožení svobody, demokracie i míru ve světě. Šlo by o vítězství globalistů usilujících o globální světový řád. Biden také znamená podporu migrace a diktatury menšin," uvedl na twitteru.

Poslanec ODS Jan Skopeček na sociální síti poznamenal, že Trump bude hájit kapitalismus více než Biden, nepouští se do vojenských intervencí s nejistým koncem a má zahraničněpolitické úspěchy. "Bude brzdit radikálně levicové, progresivní šílení. A ví, kde je na mapě ČR," dodal.

Přeji si vítězství Trumpa. Mám k němu výhrady, kdo by také neměl... Ale kapitalismus bude hájit více než Biden, nepouští se do vojenských intervencí s nejistým koncem, má zahraničně-politické úspěchy. Bude brzdit radikálně levicové, progresivní šílení. A ví, kde je na mapě ČR.

— Jan Skopeček (@Jan_Skopecek) November 3, 2020

Naopak lidovecký předseda Marian Jurečka v komentáři pro ČTK napsal, že by si pro ČR i Evropu přál, aby vyhrál Biden. "Má totiž potenciál sjednocovat rozdělenou americkou společnost, zmenšit sociální propast mezi lidmi - zreformovat oblasti jako školství, zdravotnictví nebo posílit ochranu životního prostředí. A na mezinárodní úrovni byt spolehlivým partnerem pro ČR i EU. Od toho se Trump se svým America First v minulých letech totiž bohužel vzdálil," poznamenal.

Související

Více souvisejících

Volby USA Tomáš Petříček Jan Lipavský Česká pirátská strana ministerstvo zahraničí Jan Skopeček (ODS) Marian Jurečka (KDU-ČSL) Jan Hamáček

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy