Petříček vyzval Turecko k zastavení úderů v Sýrii, velvyslanec byl na koberečku

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) dnes zopakoval tureckému velvyslanci, že prioritou Evropské unie je diplomatické řešení situace v Sýrii. Vyzval Turecko k zastavení vojenské akce. Uvedl to v komentáři, který ČTK poskytl tiskový odbor ministerstva zahraničí. S velvyslancem Petříček mluvil také o tom, že se nedaří omezit vojenské akce pouze na kurdské bojovníky, ale umírají i civilisté.

Turecko zahájilo operaci v příhraničí Sýrie ve středu. Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker poté vyzval Ankaru k zastavení vojenské akce, Francie tureckou ofenzivu odsoudila a spolu s Británií a dalšími evropskými zeměmi svolala Radu bezpečnosti OSN. Ta se ale na svém čtvrtečním zasedání na společném prohlášení k turecké ofenzivě neshodla. Český premiér Andrej Babiš (ANO) soudí, že Evropa kromě výzev a odsouzení neudělala nic.

Petříček se s velvyslancem Ahmetem Bigalim sešel ráno před odletem na radu ministrů zahraničních věcí Evropské unie v Lucemburku, jejímž hlavním tématem podle ministra bude další postup EU. "Panu velvyslanci jsem osobně zopakoval, že prioritou EU je diplomatické řešení situace v Sýrii a že další konflikty nepřispívají ke stabilitě regionu. Vyzval jsem tímto Turecko k zastavení vojenské akce, apeloval jsem na diplomatické řešení. Pouze okamžité příměří může dát prostor pro taková jednání," uvedl ministr.

S velvyslancem také hovořil o tom, že po útocích umírají i civilisté včetně lidskoprávních aktivistů. "Další desítky tisíc lidí musely opět opustit své domovy. Toto není cesta, jak válku v Sýrii ukončit," poznamenal Petříček. Velvyslanci rovněž připomněl rozdílný pohled Česka a Turecka na vnímání Kurdů. "Pro EU a USA jsou to spojenci, kteří pomohli porazit tzv. Islámský stát," dodal ministr.

Vyzval jsem #Turecko k zastavení vojenské akce v #Syria, apeloval jsem na diplom. řešení. Jen okamžité příměří umožní taková jednání. S tureckým velvyslancem jsem mluvil také o tom, že při vojenských akcích umírají i civilisté. Celý komentář → https://t.co/ziKAjYZxuM

— Tomáš Petříček (@TPetricek) October 14, 2019

Babiš v neděli po schůzce expertního týmu prezidenta Miloše Zemana na zámku v Lánech před novináři tureckou operaci v Sýrii znovu odsoudil. Evropa podle něj kromě výzev a odsouzení vojenské akce neudělala nic. Předseda vlády je přesvědčen o tom, že situaci bylo možné předejít, kdyby s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem světové mocnosti aktivně vyjednávaly.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), který dříve řídil českou diplomacii, se dnes pozastavil nad benevolentním přístupem generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga ke krizi. "Mluví o tom, že by Turecko mělo být zdrženlivé nebo cíle volit přiměřeně. Představte si, jak by to vypadalo v okamžiku, kdy Rusko obsadilo Krym a mělo lidi na Donbase, kdybychom se na (ruského prezidenta) Putina obrátili s tím, aby postupovalo zdrženlivě a přiměřeně. Turecko dělá něco velmi podobného," uvedl. Unie je podle něj silným hráčem, který by měl dát najevo, že se nenechá Tureckem vydírat.

Související

ČSSD

ČSSD čeká v lednu sjezd. Bude se hledat náhrada za exministra Petříčka

ČSSD bude v lednu na sjezdu hlasovat o nových stanovách a volit místopředsedu, řekla dnes ČTK mluvčí sociální demokracie Jitka Pavlíková. Nejužší vedení ČSSD totiž na konci října opustil místopředseda a bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček. Sjezd se nakonec místo původně zvažovaného Hradce Králové uskuteční v sobotu 7. ledna v Brně a mezi důležité body bude patřit i potvrzení mandátů členů a náhradníků ústřední kontrolní komise.
Tomáš Petříček

Petříček by k jednání o Turówu přizval Evropskou komisi

Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) považuje za zarážející, že k jednání o problematice polského hnědouhelného dolu Turów dosud nebyla pozvána Evropská komise. Zároveň podle něj měly být směrem k Polsku učiněny otevřenější a veřejné výzvy požadující respektování evropského práva a rozhodnutí evropských soudů.

Více souvisejících

Tomáš Petříček ministerstvo zahraničí diplomacie velvyslanectví Turecko Sýrie Ahmed Necati Bigali (velvyslanec Turecka) Lubomír Zaorálek

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 26 minutami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 8 hodinami

Změna času ovlivní i noční vlaky. České dráhy upozorňují na zpoždění

Letošní čtyřdenní velikonoční volno bude o hodinu kratší, než by mohlo být. Důvodem je změna času, kdy v noci ze soboty 30. na neděli 31. března začne platit letní čas. České dráhy upozornily cestující, že noční vlaky tak naberou šedesátiminutové zpoždění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy