Pikal pozastaví členství u Pirátů v reakci na diskusi o aktualizaci kodexu

Členství u Pirátů pozastaví jejich dosavadní místopředseda Vojtěch Pikal. Uvedl to dnes web hn.cz. Podle Pikalova vyjádření na stranickém fóru tak učiní k 10. lednu, reagoval na diskusi ohledně aktualizace všeobecného kodexu zastupitele. Vyjádření Pikala a předsedy Pirátů Ivana Bartoše ČTK shání.

Aktualizovaný kodex měl mimo jiné obsahovat rozšířenou a přepracovanou sekci ohledně kumulace funkcí. "Je upřesněna definice uvolněné funkce, jasný závazek si na ni vyhradit dostatečný čas a možnost souběhu uvolněných a neuvolněných funkcí a ministerské a poslanecké role," uvedl Pikal v úvodním příspěvku ke kodexu.

Kvůli dřívější debatě spolustraníků o klouzavém mandátu a možné kumulaci funkcí poslance a ministra ustoupil Jakub Michálek od kandidatury na ministra pro legislativu, stal se jím Michal Šalomoun. Naopak vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Bartoš je zároveň i poslancem.

"K 10.1. pozastavuji členství ve straně. Tohle nemám zapotřebí," napsal po diskusi bývalý místopředseda Sněmovny Pikal. Na fóru vzniklo následně diskusní vlákno na jeho podporu, ve kterém Pikal mimo jiné napsal: "Vy tu všichni děláte, jako by se pozastavené členství nedalo jedním slovem obnovit. Předpisy jsou nástroj a politická strana nemá být životní styl."

Piráti si o víkendu zvolí nové vedení. Na předsedu budou kandidovat kromě obhajujícího šéfa Bartoše a senátora Lukáše Wagenknechta někdejší místopředsedkyně strany Jana Michailidu a místostarosta městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz a ostravský radní David Witosz. O místopředsednické posty se na on-line zasedání celostátního fóra chtějí ucházet téměř dvě desítky kandidátů.

Pikal už dříve oznámil, že nebude obhajovat funkci místopředsedy, stejně jako Olga Richterová a Radek Holomčík. Do vedení se chce naopak vrátit Martin Kučera, který na post místopředsedy rezignoval koncem listopadu. Mezi 18 kandidáty na místopředsedu jsou například místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja či bývalí poslanci Martin Jiránek a Ondřej Profant.

Související

Více souvisejících

Vojtěch Pikal (Piráti) Česká pirátská strana

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy