Pirát nechtěl, aby bývalá ombudsmanka kandidovala. Koupil doménu s jejím jménem

Kandidát do Senátu Jiří Kadeřávek, který je také jedním ze zakladatelů České pirátské strany, si podle informací koupil internetovou doménu používající jméno bývalé veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové, která se ve stejném obvodu zapojila do boje o senátorský mandát. Učinil tak proto, aby si někdejší česká omdusmanka svojí kandidaturu rozmyslela.

Podle informací CNN Prima NEWS kandidát do horní komory nejprve řekl, že neměl žádné špatné úmysly, a že lidé jako Šabatová vědí, že když požádají, tak jim doménu převede jako dar na kampaň. Alespoň tak to napsal na svém twitterovém účtu.

Když se pak pod jeho tweetem rozjela diskuze, rozhodl se jí Kadeřávek obohatit dalším příspěvkem, který se však rozporoval s tím předchozím. Uvedl totiž, že chtěl, aby si bývalá omdusmanka svojí kandidaturu rozmyslela. Ač o senátorské křeslo bojuje jako nezávislá, má za sebou podporu Zelených, hnutí Senátor 21 a Idealistů.

"Mne vůbec netěší, že Šabatová kandiduje proti Pirátům, protože si jí vážím. Takže jsem i tímto krokem doufal, že si to třeba rozmyslí," napsal.

Pak Kadeřávek také konstatoval, že politika není hra na Mirky Dušíny, jelikož by se tak Piráti daleko nedostali. Anna Šabatová jeho slovy svou kandidaturou nahrává ANO nebo ODS.

Někteří se diví, že jsem zaregistroval https://t.co/VY2jINoUOb. Žádné nekalé úmysly, údaje ve whois jsou veřejné, #internetjenasemore a #sharingiscaring. Lidé od paní Šabatove vědí, že když požádají, tak doménu jako dar na kampaň převedu. pic.twitter.com/5Ty52Bg7V1

— Jiří Kadeřávek (@Jiri_Kaderavek) July 26, 2020

Mezi kandidáty jsou i ředitel nemocnice nebo poslanec ANO

V Brně jsou mezi kandidáty i přednosta I. ortopedické kliniky Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně Tomáš Tomáš za lidovce. Občanští demokraté nasadili bývalého ředitele Fakultní nemocnice Brno Romana Krause za podpory TOP 09. ANO bude mít poslance a bývalého rektora Vysokého učení technického Karla Raise, SPD ředitele speciální školy Tomáše Anderleho a Trikolóra Richarda Nováka.

První kolo senátních voleb, v níž se obmění jedna třetina horní komory, proběhne v pátek 2. a sobotu 3. října 2020. Následné druhé a finální kolo pak o týden později, tedy v pátek 9. a sobotu 10. října 2020.

Související

Volební štáb hnutí ANO

Volby by jasně vyhrálo hnutí ANO. ODS se propadla na třetí místo

Pokud by se parlamentní volby konaly v lednu tohoto roku, hnutí ANO by získalo vítězství se 31,5 procenty hlasů. Na druhém místě by skončili Piráti se ziskem 13 procent a na třetím ODS s 12 procenty. Tato data vyplývají z dnes zveřejněných výsledků volebního modelu agentury Median. Do Poslanecké sněmovny by se podle tohoto modelu dostalo celkem šest politických stran a hnutí.
Evropská unie, ilustrační fotografie. Původní zpráva

PŘEHLED: Česko čekají eurovolby. Politické strany řekly, co chtějí z Bruselu změnit

Občané Evropské unie si mezi 7. a 8. červnem letošního roku vyberou složení Evropského parlamentu pro příštích pět let. Česká republika je jedinou zemí, kde se volby konají ve dvou dnech. Kandidovat bude řada politických stran a hnutí. EuroZprávy.cz s žádostí o komentář k tomu, čeho chtějí jejich kandidáti dosáhnout, oslovily strany vládní i opoziční. Na dotazy zaslané prostřednictvím e-mailu neodpověděly strany ANO, SPD, SOCDEM a STAN. 

Více souvisejících

Česká pirátská strana Anna Šabatová Senátní volby Senát ČR

Aktuálně se děje

před 20 minutami

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

před 31 minutami

před 40 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 7 hodinami

Meningokok v Česku zabil malého chlapce. Experti zdůrazňují význam očkování

V Praze na konci března podlehl roční chlapeček nebezpečné meningokokové infekci, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v úterý. Dítě nebylo očkované. Odborníci nyní apelují na lidi, aby zvážili podstoupení očkování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy