Piráti a STAN by podle modelu předběhli ANO o šest procent

Sněmovní volby by v březnu vyhrála koalice Pirátů a STAN se ziskem 28,5 procenta hlasů. Druhému ANO by dalo hlas 22,1 procenta voličů. Vyplývá to z volebního modelu agentury Data Collect pro Českou televizi. Pětiprocentní hranici by podle něj překonalo pět politických subjektů, včetně koalice tvořené Trikolórou, Svobodnými a Soukromníky. Sociální demokraté a komunisté by se do Sněmovny nedostali.

Na třetí příčce za vítěznou koalicí Pirátů se Starosty a druhým ANO by podle volebního modelu skončila koalice Spolu. Předvolební uskupení tvořené ODS, lidovci a TOP 09 by podpořilo 18,2 procenta voličů. Čtvrté by skončilo hnutí SPD se ziskem 13,4 procenta. Koalici Trikolóry, Svobodných a Soukromníků by odevzdalo hlas 5,1 procenta voličů.

Bez zastoupení ve Sněmovně by podle modelu agentury Data Collect skončila ČSSD, která by dostala 3,7 procenta hlasů. Bez poslanců by byli i komunisté se ziskem 2,8 procenta.

Pokud by strany a hnutí kandidovaly jednotlivě, volby by vyhrálo ANO se ziskem 20,8 procenta. Pirátům by podle volebního modelu dalo hlas 17,2 procenta voličů a hnutí STAN 14,3 procenta. SPD by získala 12,6 procenta hlasů, ODS deset procent a TOP 09 by měla 5,5 procenta. Lidovci by při samostatné kandidatuře podle volebního modelu získali 4,7 procenta hlasů, Trikolóra 3,3 procenta a ČSSD tři procenta.

Průzkum veřejného mínění provedla agentura Data Collect mezi 25. březnem a 1. dubnem. Na dotazy o podpoře koalic odpovídalo 881 respondentů starších 18 let, k podpoře jednotlivých stran a hnutí se vyjádřilo 919 respondentů.

Vítězství koalice Pirátů a STAN předpovídá i volební model agentury Kantar, jehož výsledky zveřejnila ČT v neděli. Vítězné koalici přisoudil 30 procent hlasů, hnutí ANO by podle něj dostalo 23,5 procenta. Koalici Spolu by podpořilo 19 procent voličů, hnutí SPD 12 procent a komunistům byl dal hlas každý dvacátý hlasující. Sociální demokraté by podle Kantaru dostali tři procenta, o půl procentního bodu více než koalice Trikolóra, Svobodní a Soukromníci. Dvě procenta voličů by hlasovala pro hnutí Roberta Šlachty Přísaha.

Související

Volební štáb hnutí ANO

Volby by jasně vyhrálo hnutí ANO. ODS se propadla na třetí místo

Pokud by se parlamentní volby konaly v lednu tohoto roku, hnutí ANO by získalo vítězství se 31,5 procenty hlasů. Na druhém místě by skončili Piráti se ziskem 13 procent a na třetím ODS s 12 procenty. Tato data vyplývají z dnes zveřejněných výsledků volebního modelu agentury Median. Do Poslanecké sněmovny by se podle tohoto modelu dostalo celkem šest politických stran a hnutí.
Evropská unie, ilustrační fotografie. Původní zpráva

PŘEHLED: Česko čekají eurovolby. Politické strany řekly, co chtějí z Bruselu změnit

Občané Evropské unie si mezi 7. a 8. červnem letošního roku vyberou složení Evropského parlamentu pro příštích pět let. Česká republika je jedinou zemí, kde se volby konají ve dvou dnech. Kandidovat bude řada politických stran a hnutí. EuroZprávy.cz s žádostí o komentář k tomu, čeho chtějí jejich kandidáti dosáhnout, oslovily strany vládní i opoziční. Na dotazy zaslané prostřednictvím e-mailu neodpověděly strany ANO, SPD, SOCDEM a STAN. 

Více souvisejících

Česká pirátská strana Starostové a nezávislí (STAN) Hnutí ANO volby 2021

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy