Piráti a STAN chtějí předložit návrh koaliční smlouvy do Vánoc

Konečný návrh koaliční smlouvy mezi Piráty a Starosty má být hotov do 23. prosince. Poté ho dostanou ke schválení členské základny obou politických uskupení. Na dnešním prvním společném jednání o volební koalici pro příští sněmovní volby se na tom dohodli představitelé obou stran. Hnutí STAN o tom informovalo v tiskové zprávě.

"My jsme si dnes dali jakýsi harmonogram tohoto vyjednávání a stanovili jsme si ambiciózní cíl, že bychom v sérii několika dalších týdnů měli veškeré věci, které předložíme našim členským základnám, mít vyjednané do období před Vánoci, aby se tím o vánočních svátcích mohly zabývat i naše členské základny," řekl na tiskové konferenci předseda Pirátů Ivan Bartoš. "Do Vánoc předložíme nějaký ten produkt členským základnám," potvrdil předseda Starostů Vít Rakušan. Podle předsedy poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka, by měl být nějaký "nástřel" hotový již příští týden.

Podle rozhodnutí pirátské členské základny ve stranickém referendu, které bylo uzavřeno minulé pondělí, má předsednictvo strany předložit návrh koaliční smlouvy vzešlý z vyjednávání ke schválení celostátnímu fóru za měsíc. Mezi 8. a 11. lednem 2021 budou Piráti hlasovat znovu, a to o koaliční smlouvě. Celostátní výbor STAN na začátku října rozhodl, že zahájí vyjednávání výhradně s Piráty o vytvoření koalice dvou rovnoprávných partnerů pro parlamentní volby.

Podle tiskové zprávy STAN se vyjednávací tým shodl, že programové týmy budou dojednávat podobu společné vize pro Česko, tedy programu, který nabídne koalice Pirátů a STAN voličům. "To zároveň nebude bránit tomu, aby na různá témata, která nebudou součástí společného programu, měly obě strany odlišný názor a mohly prosazovat i nadále vlastní cestou," uvedl STAN. Jednání budou pokračovat na úrovni osmi dílčích vyjednávacích týmů a závěry společně představí obě strany.

Bartoš dnes za dva hlavní principy přístupu Pirátů označil otevřenost a racionalitu. Racionalita podle něj znamená například představit racionální vizi budoucnosti pro ČR, a to nejen pro nadcházející volební období. Rakušan řekl, že obě strany mluví nejprve o programových zásadách a teprve poté přijdou na řadu věci jako financování nebo obsazování míst lídrů. Ujistil, že oba mají z dnešního jednání pocit, že se chtějí dohodnout.

Související

Volební štáb hnutí ANO

Volby by jasně vyhrálo hnutí ANO. ODS se propadla na třetí místo

Pokud by se parlamentní volby konaly v lednu tohoto roku, hnutí ANO by získalo vítězství se 31,5 procenty hlasů. Na druhém místě by skončili Piráti se ziskem 13 procent a na třetím ODS s 12 procenty. Tato data vyplývají z dnes zveřejněných výsledků volebního modelu agentury Median. Do Poslanecké sněmovny by se podle tohoto modelu dostalo celkem šest politických stran a hnutí.
Evropská unie, ilustrační fotografie. Původní zpráva

PŘEHLED: Česko čekají eurovolby. Politické strany řekly, co chtějí z Bruselu změnit

Občané Evropské unie si mezi 7. a 8. červnem letošního roku vyberou složení Evropského parlamentu pro příštích pět let. Česká republika je jedinou zemí, kde se volby konají ve dvou dnech. Kandidovat bude řada politických stran a hnutí. EuroZprávy.cz s žádostí o komentář k tomu, čeho chtějí jejich kandidáti dosáhnout, oslovily strany vládní i opoziční. Na dotazy zaslané prostřednictvím e-mailu neodpověděly strany ANO, SPD, SOCDEM a STAN. 

Více souvisejících

Česká pirátská strana Starostové a nezávislí (STAN)

Aktuálně se děje

před 12 minutami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 25 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Speed Marathon 2024: Policie eviduje tisíce přestupků, rozdala pokuty za miliony

Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166 dopravních přestupků. Nejčastějším prohřeškem bylo překročení nejvyšší povolené rychlosti, což tvořilo téměř tři čtvrtiny všech dokumentovaných přestupků. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy