Piráti a Starostové chtějí zrychlit soudy díky statistikám soudců

Zrychlit soudní procesy prostřednictvím podrobných statistik práce jednotlivých soudců chce po volbách koalice Pirátů a Starostů a nezávislých (STAN). Nyní jsou statistiky nepřehledné, neúplné a špatně dostupné, řekl novinářům předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Opoziční koalice dnes představila prototyp statistik, které by napřed měly sloužit pro účely ministerstva spravedlnosti a justice, posléze případně i veřejnosti.

Michálek uvedl, že pomalá civilní i trestní řízení znamenají odklad spravedlnosti a nahrávají kritikům justice. "Pokud chceme zachovat nezávislost justice, musíme vzít vítr z plachet jejím kritikům," doplnil. Piráti a STAN proto mimo jiné chtějí, aby se na všech soudech používaly elektronické spisy a vedle podrobných statistik práce soudců vznikly i analýzy náročných trestních případů. Z těch by mělo vyplynout, kde je nutné upravit trestní řád.

Statistiky soudců by měly pomoci v tom, aby lidé dostali v přiměřené době přiměřeně kvalitní rozhodnutí. Nejprve by byly dostupné jen pro ministerstvo spravedlnosti a jednotlivé soudy. Podle Michálka by v takovém případě pomohl ke zrychlení už pouhý sociální tlak mezi kolegy soudci, kteří by viděli, jak si ve srovnání s ostatními vedou. Jakmile se statistiky osvědčí, lze zvážit jejich zveřejnění.

Statistické údaje jsou podle Pirátů a STAN nyní nepřehledné, neúplné a špatně dostupné. Prototyp statistik soudce, který dnes koalice představila, obsahuje jeho profesní údaje a významná rozhodnutí. "Jedná se například o rozhodnutí potvrzená Ústavním soudem, zveřejněná ve sbírce rozhodnutí nebo rozhodnutí, která vyselektovala sama justice," vysvětlil Michálek.

Statistika by upozornila i na kauzy, ve kterých vyšší soudy opakovaně rušily rozhodnutí. Grafy by pak zachytily, jak rychle soudce řeší své případy, ale i to, jak je na tom ve srovnání se svým soudem. Analýza by se týkala i toho, kolik procent rozhodnutí daného soudce zrušily vyšší instance. Statistika by obsahovala rovněž informace o případných kárných řízeních, publikační činnosti soudce a jeho platu.

Zkušenosti čerpala opoziční koalice z Německa či USA, řekl Michálek. "Tento způsob přehledného zpracování dat na jednom místě tak, aby byly srovnatelné, dokáže přispět ke zrychlení justice," míní. Ministerstvo spravedlnosti podle něj dnes řeší délku řízení jen na základě podnětů v konkrétních případech, na proaktivní kontrolu a analýzy rezignovalo.

Související

Více souvisejících

Jakub Michálek (Pirátská strana) Česká pirátská strana Starostové a nezávislí (STAN) soudy

Aktuálně se děje

před 21 minutami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

Putin zvítězil, volilo ho přes 87 procent lidí, ukazuje první průzkum

Ruský prezident Vladimir Putin podle průzkumů zveřejněných po uzavření volebních místností suverénně obhájil mandát. Volit ho mělo více než 87 procent lidí, kteří odevzdali hlas. Účast u voleb hlavy státu v neděli překročila 65 procent. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy