Piráti budou od Starostů žádat vysvětlení ohledně kauzy korupce v DPP

Piráti budou od Starostů a nezávislých (STAN), se kterými kandidovali v koalici v posledních sněmovních volbách, žádat vysvětlení ohledně kauzy korupce v pražském dopravním podniku. Na facebooku to uvedl šéf Pirátů a vicepremiér Ivan Bartoš.

V případu patří mezi obžalované i bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN). Piráti budou žádat i vyjasnění situace kolem ministra školství a místopředsedy STAN Petra Gazdíka, který měl kontakty s dalším obviněným, podnikatelem Michalem Redlem.

Bartoš označil za nepřijatelné, co nyní "vyplouvá" kolem Hlubučka a Redla za informace. "Požádali jsme STAN o jednání, aby nám příští týden vysvětlili všechno ohledně těchto kauz, vyjasnili situaci i kolem Petra Gazdíka," uvedl. Starostové by podle něj měli popsat své další kroky, po kterých bude vyloučené jakékoliv další působení lidí napojených na rozkrytou mafiánskou strukturu v hnutí.

Piráti při vzniku koalice se STAN zjišťovali vazby Starostů na Redla, který patřil do skupiny kolem Radovana Krejčíře, doplnil Bartoš. "Byli jsme ujištěni, že jde o dávnou minulost. Chceme tedy slyšet, jak to skutečně bylo," uvedl. Za dobrý krok považuje i to, že Piráti odmítli umístění bývalého místopředsedy STAN Stanislava Polčáka na společnou kandidátku.

Pokud se potvrdí, že "špinavé peníze" z kauzy šly nějakým způsobem na podporu hnutí STAN, musí se do poslední koruny vrátit, uvedl Bartoš. "A všichni lidé, kteří se na tom podíleli, vyvodit odpovědnost," konstatoval. Starostové dnes oznámili, že prověřené dary prověřují a vrátí všechny spojené s Redlem. Spojitost s obviněným podnikatelem zatím našlo hnutí u daru 300.000 korun z roku 2020.

Premiér Petr Fiala (ODS) ve čtvrtek uvedl, že Starostové vyřešili kauzu kolem Hlubučka rázně. Rychlou reakci v podobě pozastavení členství a rezignace na politické posty ocenila i šéfka koaliční TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. "Nicméně by měly být i podniknuty kroky, aby k nim nedocházelo," uvedla.

Související

Bývalý hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák

STAN měl nevolební sněm. V krajských volbách nasadí Vondráka

Starostové a nezávislí představili na sobotním republikovém sněmu v Olomouci lídry do krajských voleb, které se uskuteční letos na podzim. Jednotliví kandidáti zároveň odprezentovali priority, se kterými do těchto voleb půjdou. Součástí programu byla i reflexe dosavadního působení Starostů ve vládním angažmá nebo cíle do evropských voleb. 
Michaela Šebelová (použito s jejím svolením) Rozhovor

Boj za rovná práva pro stejnopohlavní páry pro mne nekončí, říká poslankyně Šebelová

Sněmovna schválila novelu občanského zákoníku, která umožní párům stejného pohlaví vstupovat do partnerství s podobnými právy jako mají manželé a manželky. Tato novela upravuje práva registrovaných partnerů, kteří v současné době nemají například společné jmění a po ztrátě partnera nemají nárok na vdovský důchod, nevyrovnává ale to nejdůležitější – totiž možnost adopce dětí. Jak vnímá výslednou podobu novely zastánkyně manželství pro všechny poslankyně Michaela Šebelová (STAN)? A jak se vyrovnává s protiargumenty odpůrců?

Více souvisejících

Starostové a nezávislí (STAN) Česká pirátská strana Ivan Bartoš (Piráti)

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 32 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Aktualizováno před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

USA viní Čínu z podpory války proti Ukrajině. Pomáháte obcházet sankce, tvrdí Britové

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Londýn chce podle jeho slov spolupracovat se zeměmi tohoto regionu, aby s tím skoncoval. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy