Piráti budou po schválení volebního zákona usilovat o předčasné volby

Pirátský poslanecký klub bude po schválení volebního zákona Senátem usilovat o to, aby se konaly předčasné volby. Předseda strany Ivan Bartoš ve Sněmovně novinářům řekl, že kvůli tomu osloví k jednání ostatní strany včetně vládního ANO. O schůzku požádá i prezidenta Miloše Zemana. Rozpuštění Sněmovny považuje za lepší variantu, než vyslovení nedůvěry kabinetu.

"Jako první krok se pokusíme vyvolat předčasné volby hned poté, co Senát schválí volební zákon a ten bude podepsán prezidentem. Podle nás je to jediná správná možnost, která umožní znovu rozdat politické karty," uvedl Bartoš. Pokud by Sněmovna hlasovala o nedůvěře vládě, koalice Pirátů a STAN by kabinet nepodpořila, rozpuštění komory a nové volby ale pokládá za vhodnější.

Bartoš uvedl, že chce o rozpuštění Sněmovny jednat se všemi aktéry. "Oslovím strany zastoupené ve Sněmovně, i vládní včetně premiéra Andreje Babiše (ANO)," řekl. Pro rozpuštění Sněmovny a vypsání předčasných voleb je zapotřebí nejméně 120 poslanců. Bartoš chce proto oslovit klíčové subjekty, které mohou dodat koalici Pirátů a STAN a koalici Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) potřebné hlasy, tedy i ANO a SPD.

Koalice Spolu minulý týden vyzvala Babiše, aby do čtvrtka požádal o důvěru, jinak chce vyvolat hlasování o nedůvěře. Piráti a STAN by v takovém případě vládu nepodpořili. "Hlasy na případné vyslovení nedůvěry máme připraveny. Ale od počátku tvrdíme, že daleko lepší cesta je přivést zemi k předčasným volbám," řekl Bartoš. Babiš se podle něj jeví jako slabý premiér a o vládě v demisi by rozhodoval Zeman.

Prezident dříve uvedl, že pokud by poslanci vládě vyslovili nedůvěru, byl by pro to, aby vládla až do podzimních voleb v demisi. Bartoš chce s hlavou státu o jeho postojích mluvit, i Zeman totiž podle něj někdy po vyhodnocení aktuální situace názor změní.

Sněmovní volby jsou naplánovány na 8. a 9. října letošního roku. Ústava počítá s tím, že po rozpuštění Sněmovny se volby konají do šedesáti dnů. Sněmovnu současně nelze rozpustit tři měsíce před skončením jejího volebního období.

Babiš kritizuje Piráty, další strany zváží předčasné volby až s volebním zákonem

Neumím si představit, jak tito lidé chtějí řídit naši zemi, řekl dnes novinářům premiér Andrej Babiš (ANO) k iniciativě Pirátů vyvolat předčasné volby. Pirátskou stranu kritizoval také vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Komunisté a hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) chtějí o budoucnosti jednat nejdříve po schválení volebního zákona, SPD se podle předsedy Tomia Okamury předčasných voleb nebojí.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš dnes uvedl, že pirátský poslanecký klub bude po schválení volebního zákona Senátem usilovat o to, aby se konaly předčasné volby. Kvůli možnému rozpuštění Sněmovny osloví ostatní strany včetně vládního ANO. O schůzku požádá i prezidenta Miloše Zemana.

"Nevím, já si neumím představit, jak tito lidé chtějí řídit naši zemi," řekl Babiš ve Sněmovně v reakci na plán Pirátů. Hamáček kritizoval, že vládní špičky poslední dva týdny kvůli vyhrocené diplomatické situaci mezi ČR a Ruskem nespí, ale od Bartoše nezaznamenal nějakou zvláštní aktivitu.

"Chápu, že opozice dělá svou práci, ale pokud chtějí Piráti přijít s takovouto výzvou, tak to také znamená, že jsou připraveni jít do voleb a převzít odpovědnost za tento stát," řekl Hamáček. Zajímalo by ho, kde byl v posledních dnech Bartoš, pokud chce být premiérem. "Nezaznamenal jsem žádnou horečnou politickou aktivitu, která by ukazovala, co děláme špatně a co on by dělal lépe," konstatoval.

První místopředseda ČSSD Roman Onderka nevěří, že poslanci by sami Sněmovnu rozpustili. Kromě toho, že si "sami nevypustí rybník", předali by tímto krokem navíc karty prezidentovi Miloši Zemanovi, upozornil. Předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek řekl, že jeho hnutí se rádo k návrhu vyjádří, až bude osloveno.

SPD se podle předsedy hnutí Tomia Okamury předčasných voleb nebojí a je na ně připraveno. "V současné době ještě není schválen volební zákon, podle kterého proběhnou volby, potom teprve můžeme mluvit o předčasných volbách. A to v případě, že jejich termín nebude stanoven na školní prázdniny, jelikož účast občanů by byla v takovém případě velmi malá," sdělil ČTK.

Komunisté také chtějí, aby byl nejprve schválený volební zákon. "KSČM je připravena, má schválené kandidátní listiny i připravený program. Ale jsme skeptičtí k výsledku," napsal ČTK předseda komunistů Vojtěch Filip.

Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) vyzvala minulý týden Babiše, aby požádal Sněmovnu do tohoto čtvrtka o důvěru, jinak bude usilovat o vyslovení nedůvěry vládě. Piráti a STAN preferují rozpuštění Sněmovny kvůli tomu, že nedůvěra vládě by podle nich posílila pozici prezidenta.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

před 2 hodinami

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 5 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy