Piráti chtějí jednat o růstu rodičovské o 75 000 korun, ANO navrhuje více

O zvýšení rodičovské chtějí v koalici znovu kvůli zdražování jednat Piráti. Inflaci by podle nich dorovnal růst o 75.000 korun. Výdaje by se případně mohly pokrýt z vyššího zdanění těžby nerostů. Na tiskové konferenci ve Sněmovně to dnes řekla poslankyně Pirátů a místopředsedkyně dolní komory Olga Richterová.

Opoziční hnutí ANO navrhuje k nynějším celkovým 300.000 korun rodičovského příspěvku přidat 100.000 korun.

"Je nutné, abychom valorizovali rodičovský příspěvek. V době dvouciferné pádící inflace hodnota příspěvku pro rodiny pečující o malé děti stále klesá," uvedla Richterová. Řekla, že už se kvůli navýšení rodičovské Piráti obrátili na ministry práce a financí.

Rodičovský příspěvek činí celkem 300.000 korun a je možné ho vybrat do potomkových čtyř let. Měsíční částka může dosahovat u většiny rodičů až 70 procent základu příjmu. Odpovídat tedy může zhruba čistému výdělku. Čím vyšší měsíční dávka je, tím rychleji se suma vyčerpá. Richterová uvedla, že rodiny pobírají v průměru 31 měsíců měsíčně 9670 korun.

Podle Richterové Piráti navrhují do začátku debaty zvýšení o 75.000 korun na celkových 375.000 korun. Tato částka podle nich dorovná inflaci. Poslankyně věří tomu, že v koalici podaří najít shodu na přidání pro rok 2023. Podotkla, že se vláda ve svém programu k podpoře rodin zavázala. Kabinet v prohlášení uvádí, že zavedení valorizace rodičovské zváží. Richterová míní, že by podpora jednotlivých skupin neměla být rozdílná. Zmínila pravidelnou i mimořádnou valorizaci penzí. Navýšení rodičovské by se podle Pirátů mohlo hradit z vyššího zdanění těžby nerostů. Další návrhy zdrojů Richterová neupřesnila. Podotkla, že suma na navýšení rodičovské odpovídá třeba snížení spotřební daně na pohonné hmoty.

Zvednout rodičovskou o 100.000 korun navrhuje i opoziční hnutí ANO. Svou novelu předložilo před prázdninami. Podle poslance a stínového ministra práce Aleše Juchelky je možné tuto předlohu využít a dohodnout se na případné přidávané částce. Juchelka řekl, že kvůli zdražování "padají na pusu" už i rodiny ze střední třídy.

Vláda o podpoře rodin jednala už na jaře. Navýšení rodičovské bylo jednou z variant. Nakonec kabinet zvolil jednorázovou dávku 5000 korun na dítě do 18 let pro domácnosti s loňským příjmem do milionu korun hrubého. Výdaje mají činit asi 7,8 miliardy, zatím se vyplatilo podle úřadu práce asi 4,78 miliardy korun.

Navyšování takzvaných mandatorních výdajů, které jsou povinné ze zákona, bez krytí dodatečnými příjmy kritizuje Národní rozpočtová rada. Podle ní mají být krizová opatření cílená a dočasná, ne trvalá. Rada poukazuje na hrozbu, že stát v budoucnu nezvládne sám své služby a podpory hradit a bude si na ně muset půjčovat. Členové rady varují před dalším prohlubováním dluhu.

Související

Více souvisejících

rodičovský příspěvek rodina, děti, těhotenství Česká pirátská strana Hnutí ANO

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 43 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Šojgu ztrácí vliv v Kremlu? Zatčení jeho náměstka něco signalizuje

Zatčení náměstka ministra obrany Timura Ivanova signalizuje souboj o zdroje a moc uvnitř ruské elity na počátku nového prezidentského období Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy