Piráti chtějí přerušení EET až do Babišových 100. narozenin

Zatímco vláda navrhuje pozastavení elektronické evidence tržeb do konce letošního roku, opoziční poslanci dnes ve Sněmovně navrhli odklady ještě delší. Nejdelší přerušení EET navrhli Piráti, a to až do 2. září 2054. Toho dne bude mít 100. narozeniny premiér Andrej Babiš (ANO) a jak řekl poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík, poslanci mu tím chtějí dát dárek.

Parlament už koncem března schválil jeden odklad EET, který měl trvat tři měsíce po skončení nouzového stavu. Žádný podnikatel tak už nyní nemusí elektronicky evidovat své tržby a úřady tuto povinnost ani nekontrolují. Vláda nyní přišla s dalším návrhem, který přerušuje EET do konce roku. Důvodem pro odklad je podle vlády snaha nezatěžovat podnikatele po dobu epidemie koronaviru.

"S ohledem na nastalou situaci se nepředpokládají po danou přechodnou dobu významnější negativní dopady na státní rozpočet," stojí v důvodové zprávě. Poslankyně STAN Věra Kovářová položila otázku, k čemu tedy EET existuje, když její vypnutí nebude znamenat významnější dopady. Usoudila, že nenastanou ani významnější přínosy, až evidence začne opět fungovat. Jan Skopeček (ODS) označil EET za kouli na noze podnikatelů. Čísla o jejím přínosu jsou podle něj vycucaná z prstu a nikdy se je nepodařilo prokázat.

S návrhem na nejdelší přerušení EET přišel pirátský poslanec Ferjenčík. "Dejme Andreji Babišovi dárek ke stým narozeninám a odložme EET do roku 2054," prohlásil. Že by se EET opět spustila v den Babišových stých narozenin považuje za přiměřené. Řekl, že původně zvažoval přerušení do 25. února 2048, tedy do stého výročí komunistického převratu v Československu.

Náš poslanec @Mikiferjencik navrhl odložit EET na 2. září 2054, tedy na den 100. narozenin Andreje Babiše. Předem vše nejlepší!

— Piráti (@PiratskaStrana) May 6, 2020

Poslanec SPD Jan Hrnčíř navrhl prodloužit lhůtu, po kterou nebude EET fungovat, až do poloviny příštího roku. Kovářová chce přerušení až do konce příštího roku. Předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura navrhl odložit spuštění 3. a 4. vlny EET, tedy rozšíření na zbývající obory činnosti, až na 1. ledna 2022, případně tuto poslední fázi zrušit. Závěrečná fáze EET měla nastat letos 1. května, ale dříve schválený zákon ji odložil na dobu tří měsíců po skončení nouzového stavu.

V dalším pozměňovacím návrhu chce Stanjura prodloužit přerušení EET do konce roku 2021, nebo 2022. Jeho stranický kolega Jan Skopeček chce přerušit EET na období jednoho roku po ukončení nouzového stavu vyhlášeného letos 12. března.

Občanští demokraté opět navrhli zrušit celou evidenci tržeb. Je to podle nich zbytečné represivní opatření. Předchozí pokusy zrušit EET ve Sněmovně neuspěly.

Ministryně financí Alena Schillerová návrhy na zrušení EET opět odmítla. Evidence tržeb je ochranou poctivých podnikatelů, kterých je drtivá většina, před těmi nepoctivými, kteří kazí konkurenční prostředí, řekla. Narovnání podnikatelského prostředí bylo jedním z hlavních argumentů bývalé vlády při prosazování EET v minulém volebním období.

Související

Účtenka s EET.

Asociace českého obchodu vyzvala vládu, aby znovu zavedla EET

Asociace českého tradičního obchodu vyzvala vládu, aby znovu zavedla elektronickou evidenci tržeb (EET). Podle ní by se tak narovnalo podnikatelské prostředí a zvýšily příjmy státu. Asociace tvrdí, že někteří obchodníci se mohou díky zrušení EET snáz vyhýbat placení daní, a to bez ohledu na to, zda umožňují platbu kartou či nikoliv. 

Více souvisejících

elektronická evidence tržeb EET Mikuláš Ferjenčík (Pirátská strana) Andrej Babiš Alena Schillerová Česká pirátská strana Jan Skopeček (ODS) Věra Kovářová

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 6 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 7 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy