Piráti cupují státní rozpočet, prý je to jen cár papíru

Návrh státního rozpočtu je podle opozičních Pirátů cárem papíru. Počítá s příjmy i z dosud nepředložených zákonů, neví se, kolik peněz skutečně půjde na investice, řekl při dnešním prvním čtení ve Sněmovně za pirátský klub Mikuláš Ferjenčík. S výtkami k rozpočtu vystoupil na plénu také předseda Trikolóry Václav Klaus mladší.

Ferjenčík upozornil na to, že návrh předpokládá dvoumiliardový příjem z digitální daně, ač vláda tento zákon dosud nepředložila. "Nevím, kdo tohle pokládá za realistické," podotkl pirátský poslanec, podle kterého je reálné digitální daň zavést až od roku 2021.

Z už předložených, ale dosud neschválených zákonů Ferjenčík zmínil daňový balíček zvyšující zejména spotřební daně z lihu a tabákových výrobků a novelu daňového řádu, která odkládá splatnost nadměrných odpočtů daně z přidané hodnoty o 15 na 45 dnů. V případě investic pirátský poslanec poukázal na loňský rok, kdy byly peníze vyčerpány jen ze dvou třetin. Předpokládá, že obdobně tomu bude letos i příští rok. "V praxi je rozpočet, jak ho schvalujeme, cár papíru," řekl Ferjenčík.

Piráti podle něho za šest let vlády ANO a ČSSD nevidí žádnou rozpočtovou politiku. Zhruba se třemi čtvrtinami výdajů podle Ferjenčíka nelze nic udělat bez změn zákonů, roste podle něho závislost rozpočtových příjmů na zdanění práce, které je nejvíce náchylné na výkyvy hospodářského cyklu.

Klaus navrhl, aby Sněmovna vrátila rozpočet vládě k přepracování. kabinet by podle něj měl snížit výdaje i schodek o 40 miliard korun tak, aby byl rozpočet vyrovnaný.

"Je to rozpočet, který je postaven na sociálnědemokratických prioritách a naplnění slibů, které sociální demokracie dala svým voličům ve volbách," řekl k návrhu poslanec vládní ČSSD Václav Votava. Naopak poslankyně STAN Věra Kovářová nařkla kabinet z toho, že nad schodkem mává rukou a ztrátové hospodaření vydává za úspěch. "Dokazuje, že v dobrých časech nedokáže hospodařit," uvedla.

V prvním čtení Sněmovna schvaluje základní parametry rozpočtu, tedy příjmy, výdaje a výše schodku. Očekává se, že menšinová vláda ANO a ČSSD za pomoci poslanců KSČM návrh prosadí, jak už dřív doporučil i rozpočtový výbor. Poslanci na základě žádosti koaličních klubů rozhodli, že dnes budou moci o rozpočtu jednat až do 21:00.

Související

Volební štáb hnutí ANO

Volby by jasně vyhrálo hnutí ANO. ODS se propadla na třetí místo

Pokud by se parlamentní volby konaly v lednu tohoto roku, hnutí ANO by získalo vítězství se 31,5 procenty hlasů. Na druhém místě by skončili Piráti se ziskem 13 procent a na třetím ODS s 12 procenty. Tato data vyplývají z dnes zveřejněných výsledků volebního modelu agentury Median. Do Poslanecké sněmovny by se podle tohoto modelu dostalo celkem šest politických stran a hnutí.
Evropská unie, ilustrační fotografie. Původní zpráva

PŘEHLED: Česko čekají eurovolby. Politické strany řekly, co chtějí z Bruselu změnit

Občané Evropské unie si mezi 7. a 8. červnem letošního roku vyberou složení Evropského parlamentu pro příštích pět let. Česká republika je jedinou zemí, kde se volby konají ve dvou dnech. Kandidovat bude řada politických stran a hnutí. EuroZprávy.cz s žádostí o komentář k tomu, čeho chtějí jejich kandidáti dosáhnout, oslovily strany vládní i opoziční. Na dotazy zaslané prostřednictvím e-mailu neodpověděly strany ANO, SPD, SOCDEM a STAN. 

Více souvisejících

Česká pirátská strana Mikuláš Ferjenčík (Pirátská strana) státní rozpočet Alena Schillerová Ministerstvo financí Václav Votava (ČSSD) Věra Kovářová

Aktuálně se děje

před 4 minutami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

OSN zjistila, kolik jídla lidé vyhodí do koše. Mluví o "globální tragédii"

V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši, oznámila OSN ve středeční zprávě o plýtvání potravinami. Tuto situaci označila za globální tragédii.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy