Piráti odmítli nabídku ANO jednat o koalici v Karlovarském kraji

Česká pirátská strana odmítla nabídku ANO na koaliční spolupráci. Piráti chtějí dál jednat o možné koalici v trojbloku STAN, Piráti a Volba pro Karlovarský kraj (VOK), informoval dnes ČTK za zastupitelský klub Pirátů Jindřich Čermák. ANO dnes jednalo i s hnutím VOK, i to zatím zůstává zakotveno v trojbloku. V kraji tak pokračuje hledání většinové koalice, o kterou se pokouší na jedné straně ANO s ODS a na druhé straně trojblok STAN, Piráti a VOK.

"Piráti přijali pozvání nejsilnější strany v zastupitelstvu ANO 2011 a vyslechli si na dnešní schůzce jejich nabídku na koaliční spolupráci. Vzhledem k respektování dohod a společných jednání v rámci monolitu STAN, Piráti a VOK tuto nabídku s díky odmítáme," uvedl Čermák.

Podle lídra kandidátky VOK Josefa Märze se dnes schůzka ANO a VOK konala, ale neskončila rozhodnutím. "Popovídali jsme si a informovali jsem ANO o naších prioritách, což je je zdravotnictví, podpora sportu nejen na profesionální úrovni a další témata," řekl ČTK März. VOK se také vymezil proti účasti v koalici s podporou SPD. "Také jsme ale ANO informovali, že o jednání budeme informovat naše partnery bloku se STAN a Piráty, který neopouštíme a dodržujeme gentlemanskou dohodu, že se o jednáních budeme informovat," uvedl März s tím, že návrhy ANO probere hnutí VOK se svými členy.

V současné chvíli má ANO s ODS 17 hlasů v 45členném zastupitelstvu, stejně tak jako blok STAN, Piráti a VOK. ANO se nejprve pokusilo sestavit koalici s ODS, hnutím Místní - HNHRM a SNK1 - Starostové našeho kraje, ale tato varianta nevyšla. Místní se rozhodli raději jít do opozice a SNK1 také nechce být jazýčkem na váhách dvou protichůdných bloků.

STAN, Piráti a VOK za současné patové situace opět vyzvali k jednání ODS a požádali i o pokračování dialogu s hnutím Místní. ANO oslovilo s nabídkou k jednání Piráty a VOK. S ohledem na volební výsledky zřejmě nebude možné sestavit koalici jinak, než že některá ze stran, které nyní tvoří dva protichůdné bloky, ustoupí a kývne na nabídku druhé strany. Další variantou by byly individuální přesuny jednotlivých zastupitelů mezi těmito bloky.

Možností by mohla být i menšinová koalice, která by se v programových shodách opírala o podporu některých opozičních zastupitelů.

Krajské volby o víkendu vyhrálo ANO s 13 mandáty, druhé bylo hnutí STAN s osmi mandáty, třetí Piráti se šesti mandáty. Koalice ODS a KDU-ČSL, Místní a SPD mají po čtyřech mandátech, Sdružení nezávislých kandidátů - Starostové našeho kraje má tři mandáty. Volba pro Karlovarský kraj (VOK) má rovněž tři mandáty.

Související

Hasiči zasahují u požáru ubytovny v Karlových Varech. (9.3.2024)

V Karlových Varech hořela ubytovna, hasiči evakuovali desítky lidí

Hasiči zasahují v sobotu dopoledne v Karlových Varech u požáru ubytovny, který se jim již podařilo dostat pod kontrolu. Evakuováno bylo několik desítek lidí, jeden člověk skončil v péči záchranářů. Událost je vyšetřována pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení. 

Více souvisejících

Karlovarský kraj Česká pirátská strana Hnutí ANO

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 9 hodinami

Změna času ovlivní i noční vlaky. České dráhy upozorňují na zpoždění

Letošní čtyřdenní velikonoční volno bude o hodinu kratší, než by mohlo být. Důvodem je změna času, kdy v noci ze soboty 30. na neděli 31. března začne platit letní čas. České dráhy upozornily cestující, že noční vlaky tak naberou šedesátiminutové zpoždění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy