Piráti orodují za Assange: Potřebuje lékaře, v USA mu hrozí perzekuce, tvrdí Bartoš

Předseda Pirátů Ivan Bartoš dnes britskému velvyslanci v Česku Nicku Archerovi předal dopis s žádostí pirátských poslanců a europoslanců, aby byla zakladateli serveru WikiLeaks Julianu Assangeovi kvůli jeho špatnému zdravotnímu stavu poskytnuta lékařská péče. Piráti zároveň vyzvali britské úřady, aby Assange nevydávaly do Spojených států, kde mu hrozí "politická perzekuce". Strana to uvedla v tiskové zprávě.

"Julian Assange podle nás potřebuje lékařskou péči, nikoliv vězení," uvedl Ivan Bartoš po setkání s britským velvyslancem. Piráti se tak připojili k výzvě více než 60 lékařů, kteří reagovali na mediální zprávy z tohoto týdne o znepokojivém fyzickém i psychickém stavu Assange.

Piráti se rovněž vyslovili proti vydání zakladatele WikiLeaks americké justici. "Odmítám jeho vydání do Spojených států, kde mu hrozí politicky motivovaná perzekuce. Jsem proti jakémukoliv vydávání občanů, jejichž provinění spočívá v tom, že upozornili na nezákonné jednání státních autorit. Informace whistleblowerů považujeme naopak za zásadní pro dodržování lidských práv v demokratických zemích," dodal šéf Pirátů s tím, že požádal o zprostředkování osobní schůzky s Assangem.

Právě jsem britskému velvyslanci @NickArcherFCO předal dopis s žádostí pirátských poslanců a europoslanců, aby byla whistleblowerovi Julianu Assangovi poskytnuta zdravotní péče. Julian Assange potřebuje lékařskou péči, nikoliv vězení.

— Ivan Bartoš (@PiratIvanBartos) November 28, 2019

Assange zadržují britské úřady od dubna 2019, kdy mu Ekvádor zrušil azyl, pozastavil občanství a ukončil jeho sedmiletý pobyt na ambasádě v Londýně. Soud v Londýně koncem října zamítl Assangeovu žádost o odklad konečného řízení o jeho vydání do Spojených států, stání tak začne 25. února příštího roku.

Spojené státy nejprve Assange obvinily z průniku do počítačů ministerstva obrany, za což mu hrozilo maximálně pět let vězení. V květnu však Washington obvinění rozšířil o další téměř dvě desítky trestných činů včetně nezákonného zveřejnění tajných dokumentů, kterým Assange údajně ohrozil americkou bezpečnost. Pokud by jej soud shledal vinným ze všech, hrozilo by mu až 175 let ve vězení.

Internetový portál WikiLeaks, který se zaměřuje na zveřejňování tajných vládních dokumentů a dalších citlivých dat, v roce 2010 získal a zveřejnil stovky tisíc bojových hlášení z irácké a afghánské války a tajných depeší amerického ministerstva zahraničí. Dokumenty serveru poskytl vojín Bradley Manning, který byl za vyzrazení důvěrných informací v roce 2013 odsouzen k 35 rokům vězení.

Související

Petr Fiala

Stalinistické praktiky, porušování lidských hodnot. Čeští politici odsoudili Kreml za smrt Navalného

Rusko se podle vyjádření českých politiků chová ke svým občanům stejně, jako když uplatňuje svou zahraniční politiku. Jan Lipavský, ministr zahraničních věcí za Piráty, označil Rusko za násilnický stát, který utlačuje lidi toužící po lepší budoucnosti. Komentoval tím smrt ruského opozičníka Alexeje Navalného. Premiér Petr Fiala zdůraznil, že případ Navalného ukazuje, jak daleko je Putinův režim ochoten zajít v boji s politickými protivníky. Čeští politici na sociálních sítích odsoudili ruský režim za stalinistické praktiky a porušování lidských hodnot.

Více souvisejících

Ivan Bartoš (Piráti) Julian Assange Česká pirátská strana Nick Archer (velvyslanec Británie) Velká Británie

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Obrat na Ukrajině. Proti Rusku brzy zasáhnou modernější smrtící dalekonosné střely ATACMS

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy