Piráti podali trestní oznámení kvůli 11 e-shopům s rouškami

Pirátská strana podala trestní oznámení na 11 internetových prodejců roušek, respirátorů a dalšího zdravotnického materiálu. Jejich zákazníci podle strany například nedostali objednané zboží po více než měsíci, obchody také zveřejňovaly nepravdivé informace, fiktivní recenze či vyzývaly k platbě již zaplaceného zboží.

Piráti uvedli, že prověřovali téměř 350 podnětů. Podněty straně zaslali vedle občanů doktoři, zdravotní sestry, sociální pracovníci či záchranáři, kteří kvůli nedostatku ochranných pomůcek museli také s nákupem riskovat. Kromě nedoručeného zboží podezřelí prodejci často komunikují skrze automat, prokázalo se i použití falešných dokumentů, uvedla v tiskové zprávě právnička a pirátská kandidátka do Senátu na Kladensku Adéla Šípová.

Prodejci objednané respirátory a roušky často buď neodeslali, nebo po velmi dlouhé době. Piráti zmiňují případ, kdy se lékaři domohli vrácení svých peněz po více než 30 urgencích nebo po hrozbě trestním oznámením. Z obchodů také chodily místo zboží upomínky s žádostí o úhradu již zaplaceného zboží. Další lidé po urgencích dostali jiný výrobek či menší množství.

Prodejci podle Pirátů začali své weby kvůli pátrání často upravovat. Strana uvedla, že původní podobu webů má ale zálohovanou. Šípová společně s první místopředsedkyní Pirátů Olgou Richterovou podaly Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli 11 webovým prodejcům, kteří podle nich mohli spáchat trestný čin podvodu. Některé z obchodů ovládají stejné osoby, upozornili Piráti.

Trestní oznámení míří na servery huglo.cz, rivalenti.cz, svetomat.cz, nenipostovne.cz, vsevakci.cz, kafar.cz, postovnezdarma.cz, postazdarma.cz, zizer.cz, Rouska-na-oblicej.com a Neonky Nely Slovákové. "V trestním oznámení jsme žádali kriminalisty o pečlivost, aby výsledkem případného trestního řízení byla i možnost uplatnění náhrady škody," uvedla Richterová.

První trestní oznámení ohledně obchodu svetomat.cz podali Piráti koncem března. Poškození se v tomto případě mají hlásit na policejním oddělení hospodářské kriminality v Semilech, uvedli Piráti.

První potvrzené případy nákazou covid-19 v Česku se objevily na začátku března, stát dal za nákup ochranných prostředků od začátku epidemie okolo 12 miliard korun.

Související

Volební štáb hnutí ANO

Volby by jasně vyhrálo hnutí ANO. ODS se propadla na třetí místo

Pokud by se parlamentní volby konaly v lednu tohoto roku, hnutí ANO by získalo vítězství se 31,5 procenty hlasů. Na druhém místě by skončili Piráti se ziskem 13 procent a na třetím ODS s 12 procenty. Tato data vyplývají z dnes zveřejněných výsledků volebního modelu agentury Median. Do Poslanecké sněmovny by se podle tohoto modelu dostalo celkem šest politických stran a hnutí.
Evropská unie, ilustrační fotografie. Původní zpráva

PŘEHLED: Česko čekají eurovolby. Politické strany řekly, co chtějí z Bruselu změnit

Občané Evropské unie si mezi 7. a 8. červnem letošního roku vyberou složení Evropského parlamentu pro příštích pět let. Česká republika je jedinou zemí, kde se volby konají ve dvou dnech. Kandidovat bude řada politických stran a hnutí. EuroZprávy.cz s žádostí o komentář k tomu, čeho chtějí jejich kandidáti dosáhnout, oslovily strany vládní i opoziční. Na dotazy zaslané prostřednictvím e-mailu neodpověděly strany ANO, SPD, SOCDEM a STAN. 

Více souvisejících

Česká pirátská strana e-shopy Olga Richterová (Piráti) Roušky a respirátory Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy