Piráti uspěli u soudu. Nemusí platit pokutu, kauza se vrací k dalšímu řízení

Piráti uspěli u Krajského soudu v Brně, kde se bránili pokutě 55.000 korun od Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Soud dnes rozhodnutí úřadu zrušil a věc vrátil k dalšímu řízení, řekla bez detailů mluvčí soudu Eva Angyalossy. Dohledový úřad uvedl, že nemá k dispozici celé rozhodnutí soudu, a proto se nemůže vyjádřit. Piráti rozhodnutí soudu uvítali.

Piráti dostali pokutu 55.000 korun za to, že v termínu před sněmovními volbami, které se uskutečnily v roce 2017, nezveřejnili na internetu informace o financování volební kampaně ani údaje o dárcích. Proti pokutě se rozhodli bránit u soudu a ten jim vyšel vstříc. "Rozhodnutí úřadu se ruší a věc se mu vrací k dalšímu řízení," řekla Angyalossy. K odůvodnění neřekla nic bližšího.

"Jsme rádi, že soud uznal, že původně vyměřená pokuta byla neopodstatněná, jelikož zákon o volbách a občanský zákoník neuvádí přesnou lhůtu, hovoří pouze o takzvané obvyklé denní době," řekla mluvčí strany Karolína Sadílková. Podle ní Piráti dodrželi veškeré náležitosti. "Ostatně Piráti jsou od počátku stranou s transparentním hospodařením, kdy lze veškeré výdaje i dary v rámci kampaní či hospodaření strany obecně vždy veřejně dohledat," dodala Sadílková.

Mluvčí úřadu Linda Hrubešová ČTK řekla, že úřad nemá k dispozici celé rozhodnutí soudu. "Proto se k věci nemůžeme vyjádřit. Obecně vítáme každé rozhodnutí soudu, které úřadu umožní dále zpřesňovat jeho výkladovou praxi," uvedla Hrubešová. Úřad může podat kasační stížnost, podle Hrubešové ale není jasné, jak bude postupovat.

Dohledový úřad rozdal už mnoho pokut v souvislosti s různými volbami. Ze sněmovních stran dostali jako Piráti stejnou pokutu za stejný prohřešek v parlamentních volbách i Starostové a nezávislí, kteří se také brání u soudu, a také KSČM obdržela pokutu 68.000 za nezveřejnění dárců v termínu a neoznámení internetových stránek úřadu. U STAN ani KSČM dosud soud nerozhodl, uvedla mluvčí Hrubešová.

Související

Volební štáb hnutí ANO

Volby by jasně vyhrálo hnutí ANO. ODS se propadla na třetí místo

Pokud by se parlamentní volby konaly v lednu tohoto roku, hnutí ANO by získalo vítězství se 31,5 procenty hlasů. Na druhém místě by skončili Piráti se ziskem 13 procent a na třetím ODS s 12 procenty. Tato data vyplývají z dnes zveřejněných výsledků volebního modelu agentury Median. Do Poslanecké sněmovny by se podle tohoto modelu dostalo celkem šest politických stran a hnutí.
Evropská unie, ilustrační fotografie. Původní zpráva

PŘEHLED: Česko čekají eurovolby. Politické strany řekly, co chtějí z Bruselu změnit

Občané Evropské unie si mezi 7. a 8. červnem letošního roku vyberou složení Evropského parlamentu pro příštích pět let. Česká republika je jedinou zemí, kde se volby konají ve dvou dnech. Kandidovat bude řada politických stran a hnutí. EuroZprávy.cz s žádostí o komentář k tomu, čeho chtějí jejich kandidáti dosáhnout, oslovily strany vládní i opoziční. Na dotazy zaslané prostřednictvím e-mailu neodpověděly strany ANO, SPD, SOCDEM a STAN. 

Více souvisejících

Česká pirátská strana pokuty Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran soudy Brno

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy