Piráti žádají dopracování chytré karantény či víc testů

Piráti v souvislosti s dnes zveřejněnými výsledky studie kolektivní imunity k nemoci covid-19 žádají vládu, aby dopracovala projekt chytré karantény, zvýšila do podzimu kapacitu testování až na 50.000 vzorků denně či zveřejnila epidemiologické modely. Strana to uvedla v tiskové zprávě.

Piráti všechny kroky pokládají za nezbytné pro přípravu na možnou druhou vlnu onemocnění, která by podle nich mohla nastat na podzim.

Studie odhalila v české populaci velmi nízký počet nakažených nemocí covid-19. Pohybuje se kolem jednotek promile, řekl dnes na tiskové konferenci k předběžným výsledkům ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Mezi 26.549 testovanými v Praze, Brně, Litoměřicích a na Olomoucku bylo 107 dosud neodhalených pozitivních testů. Podle Pirátů se tak ukázalo, že velká část populace je stále zranitelná a ohrožená novým koronavirem.

Po vládě proto požaduje opoziční strana některá opatření, která by mohla případnou druhou vlnu zmírnit. "Jednou z priorit by nyní mělo být dopracovat chytrou karanténu, aby působila i preventivně," uvedl v tiskové zprávě poslanec Pirátů Petr Třešňák. Stát by měl podle něj kombinovat chytrá řešení a opatření zaměřená na regionální ohniska nákazy.

Projekt využívající data z chytrých telefonů či platebních karet by měl podle Pirátů sloužit nejen ke zpětnému dohledání nakažených, ale třeba také jako kontrola dodržování karantény. Aplikace by také mohly varovat uživatele před rizikovými oblastmi či sloužit jako propustka k překračování státních hranic. "Nechceme zbytečné zásahy do soukromí, proto by měla být účast na chytré karanténě dobrovolná a musí být pod veřejnou kontrolou s otevřeným zdrojovým kódem," uvedl Třešňák.

Piráti si přejí také vyšší kapacitu testování a trénink hygieniků a laborantů do zálohy. Stát by měl být podle strany na podzim schopen otestovat 30.000 až 50.000 vzorků denně. Laboratoře v úterý poprvé v Česku provedly více než 9000 testů na koronavirus za den. "Neméně důležité je, aby došlo ke zveřejnění epidemiologických modelů pro ČR, podrobných dat, scénářů, úrovní pohotovosti a odpovídajících opatření dle konkrétních epidemiologických ukazatelů," uvedla místopředsedkyně strany Olga Richterová.

Dostupnost dat by podle Pirátů umožnila podnikatelům, zaměstnavatelům i ostatním občanům lépe se dlouhodobě na nadcházející situaci připravit. Strana si přeje také zveřejnění očekávané potřeby zdravotnických pomůcek, přístrojů či léčiv a přednostní zajištění tohoto množství od firem vyrábějících v Česku.

Související

Volební štáb hnutí ANO

Volby by jasně vyhrálo hnutí ANO. ODS se propadla na třetí místo

Pokud by se parlamentní volby konaly v lednu tohoto roku, hnutí ANO by získalo vítězství se 31,5 procenty hlasů. Na druhém místě by skončili Piráti se ziskem 13 procent a na třetím ODS s 12 procenty. Tato data vyplývají z dnes zveřejněných výsledků volebního modelu agentury Median. Do Poslanecké sněmovny by se podle tohoto modelu dostalo celkem šest politických stran a hnutí.
Evropská unie, ilustrační fotografie. Původní zpráva

PŘEHLED: Česko čekají eurovolby. Politické strany řekly, co chtějí z Bruselu změnit

Občané Evropské unie si mezi 7. a 8. červnem letošního roku vyberou složení Evropského parlamentu pro příštích pět let. Česká republika je jedinou zemí, kde se volby konají ve dvou dnech. Kandidovat bude řada politických stran a hnutí. EuroZprávy.cz s žádostí o komentář k tomu, čeho chtějí jejich kandidáti dosáhnout, oslovily strany vládní i opoziční. Na dotazy zaslané prostřednictvím e-mailu neodpověděly strany ANO, SPD, SOCDEM a STAN. 

Více souvisejících

Česká pirátská strana Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

včera

včera

včera

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy