Pirátská strana řeší vážnou krizi. Skončí Michálek ve vedení strany?

Piráti na stranickém fóru řeší údajně nevhodné chování místopředsedy strany a šéfa poslaneckého klubu Jakuba Michálka k členům strany. Vedoucí personálního odboru strany Jana Koláříková rozpoutala diskusi příspěvkem, v němž hovoří o Michálkově arogantním jednání a psychické šikaně podřízených. Europoslanec Mikuláš Peksa chce za měsíc rezignovat na funkci místopředsedy, pokud jím Michálek zůstane.

Koláříková podala podnět na odvolání Michálka z funkce místopředsedy. V anketě na fóru byly dnes ve 12:30 tři čtvrtiny ze zhruba 200 hlasujících pro zahájení jednání o této věci. Místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal uvedl, že jednání zahájí zřejmě dnes večer. Hlasování o odvolání Michálka by pak podle něj následovalo mezi 1. a 4. listopadem. Vyjádřil ale pochyby o tom, že by následně strana zvolila nového člena předsednictva vzhledem k lednové řádné volbě.

Šéfka personálního odboru v příspěvku vyjmenovala několik rozporů, které s Michálkem měla. "Máme v předsednictvu člověka, který je arogantní a užívá si bossing svých 'podřízených' (zejména vedoucích odborů). Správný lídr/vedoucí by se měl snažit nepřenášet své problémy na ostatní a neuspokojovat si své ego tím, že se k někomu chová vyloženě hnusně," napsala. Jakub Michálek by podle ní měl zůstat v čele poslaneckého klubu, ne však ve vedení strany.

"Nechci voleného zástupce, který považuje za normální se ke svým lidem a svému týmu chovat jako k onucím, nechci zástupce, který své odpůrce a konstruktivní kritiku na svou osobu a práci řeší arogantním chováním, uváděním do nekomfortní situace pomocí křiku, pocitu nadřazenosti a vyhrožováním, nechci zástupce, kterého se všichni bojí, a proto mu ustupují," poznamenala Koláříková.

Ke Koláříkové se připojil Peksa. "Strávil jsem posledních asi 2,5 roku jako člen Republikového předsednictva. Nebaví mě to. To, co popisovala Jana, jsem viděl u řady dalších lidí. Báli se, brečeli, nemohli spát," uvedl. "Pokud 23. listopadu 2019 bude Jakub Michálek členem Republikového předsednictva, s platností k 24. listopadu 2019 rezignuji na funkci místopředsedy strany," dodal.

V diskusi se vyjádřili i Michálkovi zastánci, například členové pražského krajského sdružení Matěj Kubíček a Tereza Vovesová. Šimon Barczi z karlovarského sdružení se domnívá, že Michálek i díky tomu, že empatie není jeho silná stránka, dokáže tvrdě bojovat za pirátské zájmy.

Související

Volební štáb hnutí ANO

Volby by jasně vyhrálo hnutí ANO. ODS se propadla na třetí místo

Pokud by se parlamentní volby konaly v lednu tohoto roku, hnutí ANO by získalo vítězství se 31,5 procenty hlasů. Na druhém místě by skončili Piráti se ziskem 13 procent a na třetím ODS s 12 procenty. Tato data vyplývají z dnes zveřejněných výsledků volebního modelu agentury Median. Do Poslanecké sněmovny by se podle tohoto modelu dostalo celkem šest politických stran a hnutí.
Evropská unie, ilustrační fotografie. Původní zpráva

PŘEHLED: Česko čekají eurovolby. Politické strany řekly, co chtějí z Bruselu změnit

Občané Evropské unie si mezi 7. a 8. červnem letošního roku vyberou složení Evropského parlamentu pro příštích pět let. Česká republika je jedinou zemí, kde se volby konají ve dvou dnech. Kandidovat bude řada politických stran a hnutí. EuroZprávy.cz s žádostí o komentář k tomu, čeho chtějí jejich kandidáti dosáhnout, oslovily strany vládní i opoziční. Na dotazy zaslané prostřednictvím e-mailu neodpověděly strany ANO, SPD, SOCDEM a STAN. 

Více souvisejících

Česká pirátská strana Jakub Michálek (Pirátská strana) Mikuláš Peksa (Piráti) Praha

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy