Pirátský místopředseda europarlamentu Kolaja koronavirus nemá

Místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja (Piráti) nemá COVID-19. Testovat se nechal v pátek odpoledne v Brně, výsledek zjistil dnes. Kolaja to řekl ČTK. Z Bruselu Kolaja přiletěl ve čtvrtek dopoledne do Prahy a odjel domů do Brna. Večer začal mít kašel a stoupla mu teplota. Vzhledem k návrat z Belgie, která patří mezi 15 rizikových zemí, jak je stanovila vláda, požádal o otestování na koronavirus.

"Po celý víkend jsem z Krajské hygienické stanice nedostal žádnou zprávu. Na oficiální infolinky se nejde minimálně od čtvrtka dovolat. Nakonec jsem se dovolal na jedno z čísel uvedených na jejich webu," popsal europoslanec. "Test je negativní, ale nemůžu se zbavit dojmu, že celý systém je poddimenzovaný," dodal.

Lidi, u kterých se projeví příznaky nákazy koronavirem, jezdí na jihu Moravy domů testovat tři týmy na základě doporučení Krajské hygienické stanice (KHS). Jeden tým má Fakultní nemocnice Brno, druhý nemocnice ve Znojmě a třetí nemocnice v Kyjově.

Kromě toho FN Brno od pátku testuje i ve stanech ve svém areálu. Od neděle kromě lidí, které na odběr pošle KHS, testují ve FN Brno i lidi, kteří mají horečku přes 38 stupňů. Ředitel nemocnice dnes uvedl, že chce zvýšit kapacitu testovacích míst do konce týdne až na 1000 lidí za 24 hodin.

Na jihu Moravy bylo k dnešním 10:00 celkem 21 lidí s pozitivním výsledkem testu na koronavirus. Od nedělního rána se tento počet téměř zdvojnásobil.

Související

Evropská unie, ilustrační fotografie. Původní zpráva

PŘEHLED: Česko čekají eurovolby. Politické strany řekly, co chtějí z Bruselu změnit

Občané Evropské unie si mezi 7. a 8. červnem letošního roku vyberou složení Evropského parlamentu pro příštích pět let. Česká republika je jedinou zemí, kde se volby konají ve dvou dnech. Kandidovat bude řada politických stran a hnutí. EuroZprávy.cz s žádostí o komentář k tomu, čeho chtějí jejich kandidáti dosáhnout, oslovily strany vládní i opoziční. Na dotazy zaslané prostřednictvím e-mailu neodpověděly strany ANO, SPD, SOCDEM a STAN. 

Více souvisejících

Marcel Kolaja Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy