Pirátský místopředseda europarlamentu Kolaja koronavirus nemá

Místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja (Piráti) nemá COVID-19. Testovat se nechal v pátek odpoledne v Brně, výsledek zjistil dnes. Kolaja to řekl ČTK. Z Bruselu Kolaja přiletěl ve čtvrtek dopoledne do Prahy a odjel domů do Brna. Večer začal mít kašel a stoupla mu teplota. Vzhledem k návrat z Belgie, která patří mezi 15 rizikových zemí, jak je stanovila vláda, požádal o otestování na koronavirus.

"Po celý víkend jsem z Krajské hygienické stanice nedostal žádnou zprávu. Na oficiální infolinky se nejde minimálně od čtvrtka dovolat. Nakonec jsem se dovolal na jedno z čísel uvedených na jejich webu," popsal europoslanec. "Test je negativní, ale nemůžu se zbavit dojmu, že celý systém je poddimenzovaný," dodal.

Lidi, u kterých se projeví příznaky nákazy koronavirem, jezdí na jihu Moravy domů testovat tři týmy na základě doporučení Krajské hygienické stanice (KHS). Jeden tým má Fakultní nemocnice Brno, druhý nemocnice ve Znojmě a třetí nemocnice v Kyjově.

Kromě toho FN Brno od pátku testuje i ve stanech ve svém areálu. Od neděle kromě lidí, které na odběr pošle KHS, testují ve FN Brno i lidi, kteří mají horečku přes 38 stupňů. Ředitel nemocnice dnes uvedl, že chce zvýšit kapacitu testovacích míst do konce týdne až na 1000 lidí za 24 hodin.

Na jihu Moravy bylo k dnešním 10:00 celkem 21 lidí s pozitivním výsledkem testu na koronavirus. Od nedělního rána se tento počet téměř zdvojnásobil.

Související

Evropská unie, ilustrační fotografie. Původní zpráva

PŘEHLED: Česko čekají eurovolby. Politické strany řekly, co chtějí z Bruselu změnit

Občané Evropské unie si mezi 7. a 8. červnem letošního roku vyberou složení Evropského parlamentu pro příštích pět let. Česká republika je jedinou zemí, kde se volby konají ve dvou dnech. Kandidovat bude řada politických stran a hnutí. EuroZprávy.cz s žádostí o komentář k tomu, čeho chtějí jejich kandidáti dosáhnout, oslovily strany vládní i opoziční. Na dotazy zaslané prostřednictvím e-mailu neodpověděly strany ANO, SPD, SOCDEM a STAN. 

Více souvisejících

Marcel Kolaja Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy