Plzeňský hejtman Bernard oznámil odchod z ČSSD. Ke které straně přestoupí?

Plzeňský hejtman Josef Bernard odchází z ČSSD. Oznámil to dnes na svém facebookovém profilu. Od vedení plzeňské ČSSD cítí, že o něj nemá zájem. Na nejbližším jednání zastupitelstva kraje nabídne k dispozici svou funkci hejtmana, uvedl.

"Osobně nechci patřit do klubu, který mě za svého člena už nadále nechce. Vzhledem k tomu, že vedení plzeňské České strany sociálně demokratické už dlouhodobě svými výpady proti mé osobě naznačuje, že si nepřeje, abych v práci pokračoval, rozhodl jsem se ulehčit všem situaci a z této strany odejít," uvedl Bernard.

Na neshody s plzeňskou sociální demokracií poukázalpoprvé loni, když oznámil, že už za stranu nechce znovu kandidovat v letošních krajských volbách. Předseda městské ČSSD Michal Chalupný ČTK řekl, že rezignaci Bernad dnes ráno nechal doručit na místní sdružení strany.

"Pan Bernard nebyl nikdy tradičním sociálním demokratem, těžko se sžíval s naším prostředím. Inklinoval k pravicovým stranám, měl pravicový přístup, do určité míry se i distancoval od některých věcí svých předchůdců," řekl dnes Chalupný. Zatímco se například Bernardův předchůdce ve funkci hejtmana Václav Šlajs z ČSSD spojil v krajské radě s komunisty, Bernard spolupráci s nimi odmítal. "Udělal si vlajkovou loď z antikomunismu, my jsme antikomunismus jako vlajkovou loď neměli. Tak radikální jsme nikdy nebyli. Pro nás jsou důležití lidé, ne politické vymezování," řekl Chalupný.

Bernardova rezignace ho nepřekvapila. "O tom jeho záměru se šeptá tak půl roku, včetně toho načasování na květen. Sociální demokracie není žádné vězení, takže si myslím, že pro obě dvě strany je asi dobré, že to tímto způsobem vyřešil," dodal Chalupný.

Bernarda už dříve ke spolupráci oslovilo hnutí STAN. Jeho krajský předseda Pavel Čížek je na kraji Bernardovým náměstkem pro dopravu. Čížek, jehož do pozice lídra STAN pro krajské volby už potvrdily všechny orgány strany, ČTK dnes řekl, že o spolupráci s Bernardem nadále velmi stojí, zejména po jeho ukončení členství v ČSSD. "Já se mu pokusím nabídnout, že v případě, kdyby uvažoval o tom jít k nám, jsem ochoten na místo lídra rezignovat. A že by jedničkou byl on. Měli bychom o to takový zájem, že toto mu nabídneme," řekl Čížek.

Někdejší generální ředitel Škody Transportation Bernard do ČSSD vstoupil v roce 2015, o rok později vedl stranu do krajských voleb a stal se hejtmanem. Jeho zvolení umožnilo spojení čtyř stran s těsnou nadpoloviční většinou v zastupitelstvu. Hnutí ANO, které minulé volby v kraji vyhrálo, skončilo v opozici. Na koalici se dohodla ČSSD, ODS, Koalice pro Plzeňský kraj (KDU-ČSL, Strana zelených a Nestraníci) a Starostové a patrioti (s podporou Svobodných a Soukromníků).

Související

Ivan Bartoš

Piráti by mohli vést Vysočinu i Plzeňský kraj, náročné období čeká Liberecký kraj

Piráti podle předsedy strany Ivana Bartoše jednají o postu hejtmanky pro jedničku své kandidátky Hanu Hajnovou na Vysočině. Piráti jsou podle průběžných výsledků krajských voleb na Vysočině na druhém místě s více než 13 procenty hlasů, první je ANO s necelými 18,5 procenta hlasů. Bartoš doufá, že se v krajích podaří sestavit funkční koalice, i protože se regiony musí vyrovnávat s následky epidemie covidu-19, řekl novinářům.
Ilustrační foto

Na politickou scénu vstupuje nové hnutí Idealisté.cz. Kritizuje Babiše i opoziční strany

Prosazovat hodnoty svobody, spravedlnosti a solidarity a navázat na dobré tradice dělnického hnutí chce nové levicové hnutí Idealisté.cz, které se dnes představilo novinářům a je personálně propojeno s některými bývalými členy ČSSD. Jeho zástupci chtějí uspět v rámci společných kandidátek v krajích. Hnutí podpořil bývalý plzeňský hejtman Josef Bernard (dříve ČSSD).

Více souvisejících

Josef Bernard (hejtman) ČSSD Plzeňský kraj Hejtmani Starostové a nezávislí (STAN)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

před 4 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Dánský Notre-Dame: Ikonická budova Kodaně v plamenech, zhroucení věže lidem vyrazilo dech

Dánskou historickou budovu staré burzy v centru Kodaně zachvátil požár. Børsen ze 17. století je jednou z nejstarších budov města a podle serveru BBC zhroucení ikonické věže obyvatelům Dánska vyrazilo dech.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy