"Po nás potopa." Opozice kritizuje prohloubení rozpočtového schodku

Vláda místo hledaní úspor zvolila strategii "po nás potopa". K pondělnímu návrhu kabinetu zvýšit schodek letošního státního rozpočtu z 320 na 500 miliard korun to ČTK řekl předseda ODS Petr Fiala. Kritické jsou i další strany, vedle občanských demokratů vyloučilo podporu návrhu i hnutí Svoboda a přímá demokracie.

Fiala uvedl, že vláda navyšuje schodek místo hledání úspor. "Její strategie je 'po nás potopa'. ODS od počátku ukazuje, ze je rozpočtově odpovědná, jako jediní jsme do Sněmovny přinesli návrhy na úspory ve výši více než 80 miliard, vláda je však všechny odmítla. Nemůže od nás proto čekat, že navýšeni schodku podpoříme. To je zcela mimo realitu," uvedl.

Také šéf Pirátů Ivan Bartoš si nemyslí, že by Piráti mohli rozpočet podpořit. "Já jsem požádal paní (ministryni financí) Alenu Schillerovou kvůli dílčím změnám rozpočtu, jestli má ty peníze, které mají jít na boj s covidem, přesně alokovány v programech," řekl. Připomněl, že kabinet loni pirátské návrhy změn rozpočtu odmítl a daňový balíček schválilo hnutí ANO s ODS.

Předseda SPD Tomio Okamura ČTK napsal, že jeho hnutí schodek nepodpoří. "Protože vláda odmítá teď v krizi šetřit na zbytných nepotřebných výdajích, jako jsou například předražené zahraniční nákupy vojenské techniky, platby solárním baronům, politickým neziskovkám podporujícím migraci a dávky nepřizpůsobivým," uvedl.

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka uvedl, že návrh dost dobře nechápe. Je 16. února, na tento rok má vláda schválen deficit 320 miliard a premiér nám říká, že vláda už teď nemá peníze, že potřebuje teď hned další a předkládá novelu rozpočtu s deficitem 500 miliard. Přitom za leden vláda na přímou pomoc vyplatila 15 mld. korun, nerozumím tomu, že vláda nemá peníze," uvedl.

Změna daní, kterou původní rozpočet nezohledňuje, by měla podle dřívějších odhadů ministerstva financí snížit příjmy o 87,5 miliardy korun. "Ti, co jej (deficit) budou splácet, se smát nebudou," uvedla na twitteru šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Podivuje se, že 320 miliard původního schodku a 85 miliard kvůli daňovým záměnám má celkově znamenat 500 miliard. "Zbytek je asi dýško. Marnost," konstatovala.

Předseda Starostů a nezávislých (STAN) Vít Rakušan řekl, že by v rozpočtu měl být samostatný "balík" peněz na covid místo toho, aby byly finance rozdělené v jednotlivých kapitolách. "Abychom byli schopní financovat ty neočekávané výdaje, které přijdou. V tom rozpočtu to zřetelně vidět není a bohužel toto vyslyšeno nebylo," řekl.

Související

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

Více souvisejících

Petr Fiala (ODS) Tomio Okamura Marian Jurečka (KDU-ČSL) Markéta Pekarová Adamová státní rozpočet

Aktuálně se děje

před 34 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Cameron: Rusko využívá střední Asii k obcházení sankcí

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Uvedl to irský server Irish News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy