Podnikatel Ivo Valenta se vzdal mandátu krajského zastupitele

Podnikatel Ivo Valenta (za Soukromníky) se vzdal mandátu zastupitele Zlínského kraje. Díky preferenčním hlasům jím byl znovu zvolen v letošních krajských volbách. Uvolněné místo v krajském zastupitelstvu zaplní Michal Dvouletý, zastupitel Uherského Hradiště a krajský předseda Strany soukromníků ve Zlínském kraji, uvedl dnes Valenta v tiskové zprávě. V minulém volebním období zasedali v krajském zastupitelstvu Valenta i Dvouletý.

V nedávných krajských volbách kandidoval Valenta na 43. místě společné kandidátky Trikolóry, Soukromníků a Nezávislých, 811 preferenčních hlasů ho však posunulo až na třetí pozici. "Nečekal jsem, že získám tak velké množství preferenčních hlasů, které mne nakonec vynesly až do krajského zastupitelstva. Za tuto podporu jsem rád a velmi si ji vážím," uvedl Valenta. Rozhodl se ale, že práci v zastupitelstvu přenechá mladším kolegům.

Čtyřiašedesátiletý spoluzakladatel skupiny Synot končí i jako senátor. Ve druhém kole senátních voleb na Uherskohradišťsku ho v říjnu porazil lidovec Josef Bazala. Obhájce mandátu Valenta v něm dostal 39,21 procenta hlasů. Z veřejného života se ale stáhnout nechce. "Jsem připraven se i nadále veřejně angažovat," uvedl Valenta.

Zastupitelem Zlínského kraje byl Valenta od roku 2016, senátorem od roku 2014. V komunálních volbách v roce 2018 byl zvolen také zastupitelem města Zlína. V září 2019 však na mandát zastupitele rezignoval s tím, že se chce více soustředit právě na práci senátora a krajského zastupitele.

Krajské volby ve Zlínském kraji vyhrálo hnutí ANO ziskem 19,08 procenta hlasů, druzí byli lidovci s 18,62 procenta. Oba subjekty mají v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu po devíti mandátech. Třetí Piráti budou mít šest zastupitelů, stejně jako STAN. Na pátém místě skončila ODS s pěti zastupiteli, šestá je ČSSD se čtyřmi mandáty. Sedmou příčku obsadila SPD se třemi zastupiteli, stejně jich má koalice Trikolóry, Soukromníků a Nezávislých, která byla osmá.

Související

Více souvisejících

Ivo Valenta (zakladatel Synot)

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 47 minutami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Americké jednotky v Iráku a Sýrii se staly terčem několika útoků

Americké jednotky v Iráku a Sýrii byly za méně než 24 hodin vystaveny dvěma samostatným útokům, uvedly v pondělí irácké bezpečnostní zdroje a představitelé USA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy