Podnikatel Václav Fischer chce opět kandidovat do Senátu

Podnikatel Václav Fischer chce znovu kandidovat do Senátu. O hlasy voličů se jako nezávislý kandidát hodlá ucházet ve volebním obvodu 27, který zahrnuje například území Prahy 1, Prahy 7, Suchdola nebo Troji. Nyní žádá obyvatele těchto městských částí o podpis petice na jeho podporu. Informoval o tom na svém webu. Fischer se do horní komory Parlamentu dostal už v roce 1999.

Fischer před 21 lety kandidoval v prvních doplňovacích volbách do Senátu, kdy voliči v Praze vybírali nástupce zesnulého Václava Bendy. Fischer byl zvolen již v prvním kole se ziskem 71 procent hlasů a stal se prvním nezávislým senátorem. V Senátu zasedal až do vypršení funkčního období v listopadu 2002. Ačkoliv se o něm v tisku spekulovalo jako o možném kandidátovi na prezidenta, rozhodl se v politice skončit. Jako důvod uvedl nemožnost skloubit politickou práci s aktivním podnikáním.

Na začátku 90. let začal Fischer v ČR prodávat zájezdy prostřednictvím pobočky své německé Fischer Reisen. Svoji cestovní kancelář v Německu v roce 1996 prodal a investoval do nákupu letadel a do dalšího rozvoje svých firem v ČR, kde provozoval cestovní kancelář Fischer.

Jeho společnosti se ale v letech 2002 a 2003 dostaly do finančních problémů a cestovní kancelář převzala finanční skupina KKCG podnikatele Karla Komárka. Neobešlo se to bez vzájemných sporů, které trvají dodnes. Letos v květnu ministerstvo financí uspělo ve dvou arbitrážích za zhruba deset miliard korun, které proti státu Fischer vedl.

Podnikatel vede proti ČR ještě třetí arbitráž, ve které si nárokuje 21 milionů eur (zhruba 575 milionů Kč) za znehodnocení své investice způsobené údajně nezákonným konkurzem. Toto řízení je v počáteční fázi.

Na podzim roku 2018 se Fischer k podnikání v letecké dopravě vrátil, založil společnost Air Fischer. Její první let by se měl uskutečnit letos 25. září.

Související

Ministerstvo financí

Česko čeká arbitráž s Václavem Fischerem, už vybralo advokátní kancelář

Českou republiku bude v arbitráži s podnikatelem Václavem Fischerem zastupovat vídeňská advokátní kancelář Zeiler.partners Rechtsanwälte, která vyhrála výběrové řízení. Vyplývá to z materiálu, který na středeční jednání vlády předkládá pro informaci ministerstvo financí. ČTK má materiál k dispozici.

Více souvisejících

Václav Fischer (podnikatel) Senát ČR

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 8 hodinami

včera

Netanjahu vysvětlil, proč po rozhodnutí RB OSN zrušil návštěvu USA

Cílem zrušení návštěvy izraelské delegace ve Washingtonu bylo vyslat vzkaz Hamásu, prohlásil ve středu izraelský premiér Benjamin Netanjahu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy