Podpora ze záručních programů je Komory o 91 procent nižší, než minulá vláda slibovala

Podpora ze záručních programů je podle Hospodářské komory (HK) o zhruba 91 procent nižší, než minulá vláda slibovala. Podnikatelé z nich od loňska do konce listopadu letošního roku získali 72,9 miliardy korun, ministři přitom počítali s pomocí ve výši 851,1 miliardy korun.

Národní rozvojová banka (dříve Českomoravská záruční a rozvojová banka) nebyla na tak velký příjem žádostí kapacitně připravena, poskytování úvěrů se protahovalo, nefungoval zrychlený režim. Navíc mnoho podnikatelů kvůli přísným kritériím na tento typ podpory nedosáhly. Na dotaz ČTK to dnes uvedl mluvčí HK Miroslav Diro.

Podnikatelé mají dnes poslední možnost požádat o půjčku se státní zárukou z programů COVID III a COVID plus. Už dříve skončil příjem žádostí do programů COVID II a COVID Praha. Záruky COVID začaly fungovat loni na jaře.

Předchozí vláda v průběhu první vlny pandemie v loňském roce podle HK oznámila, že na podporu v souvislosti s protiepidemickými opatřeními vydá 1,1 bilionu korun. Většinu z této sumy měly tvořit záruční programy COVID.

Živnostníci a firmy ke konci loňského roku podle nejnovější analýzy HK ze záručních programů COVID čerpali 41,5 miliardy korun, od ledna do listopadu letošního roku 31,4 miliardy korun. HK podle Dira předpokládá, že většinu úvěrů podnikatelé splatí, záruka nebude využita a pro stát nebude pomoc reálně znamenat žádné výdaje.

"Ministerstvo průmyslu a obchodu slibovalo, že úvěry poskytne ve zrychleném režimu do 14 dní a takřka každé firmě zasažené koronakrizí. Žadatelé vyplnili formulář, dorazilo jim i evidenční číslo s e-mailem, kde jim bylo sděleno, že mají vydržet a že se jim někdo ozve. Odpovědi se ale nedočkali ani po několika týdnech. S firmami banka nekomunikovala vůbec nebo komunikace velmi vázla," uvedl Diro jednu z příčin, proč záruční programy vázly či nefungovaly. Následně podle něj firmy dostávaly zamítavé žádosti od automatického systému, aniž by se dozvěděly důvod.

Podnikatelé z programů COVID II, III, Praha a plus k 30. listopadu podle naposledy zveřejněných údajů České národní banky čerpali 68,9 miliardy korun. Nejvíce peněz získaly podniky zpracovatelského rot průmyslu, velkoobchodu, maloobchodu, oprav a údržby motorových vozidel a ze stavebnictví.

Související

Ilustrační foto

V Česku se od revoluce zdvojnásobila životní úroveň, ukazuje analýza

Dvě stě tisíc podnikatelů v roce 1990 a jejich pětinásobek o rok později položily základy prosperity současné České republiky. Díky rozvoji podnikatelské sféry výrazně vzrostla životní úroveň lidí. I přestože od roku 2021 lidé čelí vysokému růstu spotřebitelských cen, výdělky zaměstnanců jsou v současnosti oproti roku 1989 v průměru čtrnáctkrát vyšší, přičemž ceny stouply sedminásobně. Produktivita země přepočtená na obyvatele ale stále zdaleka nedosáhla úrovně Německa, uvádí analýza, kterou vypracovali analytici Hospodářské komory u příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii. 
Josef Středula

Dálniční známky výrazně zdraží. Živnostníci se bouří, odbory zvažují stávkovou pohotovost

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) vnímá nutnost a povinnost vlády ČR reagovat na neudržitelný stav veřejných financí, respektive deficit státního rozpočtu. Opatření, která dopadají zejména na malé a střední firmy a živnostníky, ale považuje za neefektivní nebo přímo škodlivé a podvazující ekonomický růst. Naopak v návrzích postrádá prorůstová opatření a skutečné a zásadní zjednodušené celého podnikatelského prostředí. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula řekl, že zváží stávkovou pohotovost.

Více souvisejících

podnikatelé

Aktuálně se děje

před 57 minutami

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 9 hodinami

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy