Pokus o uplácení Kremlíka? Policie začala kauzu prošetřovat

Policie začala s podezřením na podplácení prověřovat trestní oznámení, které podal bývalý ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) kvůli údajné nabídce úplatku 1,5 milionu korun za ovlivnění zakázky na auditora mýtného systému. Případu se ujali kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), řekl dnes ČTK šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Lan Lelek.

"Policie dnes zahájila úkony trestního řízení pro zločin podplacení," uvedl Lelek. Státní zastupitelství se začalo podle něj zabývat kauzou na základě informací z médií a Kremlíkova trestního oznámení. Podání, o kterém v úterý informoval také poslanec Lukáš Černohorský (Piráti), zatím žalobci z Prahy 1 nemají.

Kremlík v pondělí podle serveru SeznamZprávy.cz uvedl, že se kvůli nabídce v polovině ledna, kdy byl ještě ve funkci, obrátil na Bezpečnostní informační službu (BIS). Mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej v úterý Radiožurnálu řekl, že BIS a policisté na případu spolupracují.

Kremlík podle serveru SeznamZprávy nabídku dostal před Vánocemi od právníka Martina Janouška, jehož advokátní kancelář zastupuje mimo jiné společnost CGI, která zakázku na mýtného auditora získala. Janoušek uplácení popřel a ohlásil, že podá trestní oznámení pro křivé obvinění.

Při další schůzce s Janouškem se Kremlík na nabídku 1,5 milionu z prosince zeptal. Janoušek na zvukovém záznamu rozhovoru, na který se server odvolává, říká, že nemá o věci nejmenší tušení. Kremlík pak v pondělí popřel, že v souvislosti s uplácením někoho jmenoval.

Bývalý ministr dopravy na svém facebookovém profilu dnes uvedl, že kvůli informacím o vlivech zájmových skupin na jeho úřad navrhl, aby si některé činnosti zajišťovalo ministerstvo samo. Následovalo podle něj "nestandardní jednání ze strany určité osoby". Kremlík se ale ohradil proti tvrzení médií, že oznámil nabídku úplatku řediteli BIS Michalu Koudelkovi textovou zprávou. "Stalo se tak na osobním jednání," uvedl.

Nad Kremlíkovým postupem se dnes pozastavil premiér Andrej Babiš (ANO). Babiš uvedl, že dříve ho o údajném úplatku bývalý ministr neinformoval, a podivil se nad tím, že místo policie se obrátil na novináře.

Související

Vladimír Kremlík

Policie bude muset znovu řešit kauzu tendru na dálniční známky

Policie se bude muset znovu zabývat kauzou tendru na elektronické dálniční známky, kvůli níž loni skončil ve funkci ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Dnes to uvedla Česká televize(ČT), podle níž dozorující státní zástupce vrátil odložený případ kriminalistům k dalšímu prověřování.
E-shop na dálniční známky nefunguje

Prodej dálničních známek přes e-shop nefunguje, Havlíček je terčem kritiky a posměchu

Nákup elektronických dálničních známek na příští rok přes internetový obchod edalnice.cz od rána nefunguje. Ostrý provoz e-shopu se má spustit během dneška, ještě se ladí některé detaily, řekl ráno ČTK Martin Opatrný, mluvčí státní společnosti Cendis, která systém provozuje. Podle něj si ovšem první známky už někteří řidiči brzy ráno koupit stihli.

Více souvisejících

Vladimír Kremlík Národní centrála proti organizovanému zločinu BIS Korupce Ministerstvo dopravy

Aktuálně se děje

před 3 minutami

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

před 31 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 8 hodinami

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy