Policie dál stíhá exposlance Volného (Volný blok) a Roznera (SPD)

Policisté pokračují v trestním řízení s bývalými poslanci Lubomírem Volným (Volný blok) a Miloslavem Roznerem (SPD), kteří v nynějších sněmovních volbách místa v dolní komoře neobhájili a přišli o imunitu. Informovala o tom dnes Česká televize s odvoláním na mluvčího policejního prezidia Ondřeje Moravčíka.

Roznera policie podezírá z popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia v souvislosti s jeho výroky o romském táboře v Letech u Písku. ČTK napsal, že zatím nebyl nikým kontaktován. "Nicméně z hlediska zákona je to logický postup a jsem připraven s orgány činnými v trestním řízení spolupracovat," uvedl. Obvinění pokládá Rozner za absurdní. "Ve svém projevu na vnitrostranickém neveřejném zasedání jsem rozhodně nepopíral genocidu, ale hovořil o předraženém odkupu vepřína z veřejných zdrojů dle mého názoru zrealizovaném zcela netransparentním způsobem," sdělil.

Roznera poslanci odmítli vydat ke stíhání předloni v březnu. V minulosti při kritice rozhodnutí bývalé vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL o odkupu vepřína u pietního místa v Letech použil spojení "neexistující pseudokoncentrák".

Imunitní výbor Roznerovo vydání plénu nedoporučil s ohledem na argumenty většiny členů, podle nichž při obdobných vyjádřeních poslanců v minulosti nebylo trestní stíhání zahájeno. Rozner pak na plénu uvedl, že jeho vyjádření nemělo za cíl zpochybnit utrpení lidí v době nacistické okupace. Týkalo se podle něho vynaložení "obrovské a nepřiměřené" částky na záměr památníku.

Stát v předminulém volebním období vykoupil vepřín v místě někdejšího tábora zhruba za 451 milionů korun. Vláda pak uvolnila 111 milionů na sanační a demoliční práce či na archeologický průzkum.

Rozner čelil několika trestním oznámením. Policie nejprve případ odložila. Dohledová státní zástupkyně ale vrátila věc k došetření obvodnímu státnímu zástupci a vyšetřovateli, protože s původním závěrem nesouhlasila.

Volného policie podezírá z šíření poplašné zprávy v souvislosti s příspěvkem na sociální síti o léku ivermektin. O jeho vydání ke stíhání požádala letos v květnu. Sněmovna o žádosti do voleb nerozhodla, byť mandátový a imunitní výbor v červnu jeho vydání ke stíhání doporučil. Volný tvrdil, že chce být vydán, aby, jak uvedl, "všechna pravdivá data o ivermektinu zazněla ve veřejném prostoru v průběhu mé obhajoby u soudu".

S návrhy na zařazení policejní žádosti jako pevného bodu programu sněmovního pléna neuspěli ani poslanci Volného bloku. Podle kuloárových informací se většina poslanců obávala toho, že Volný by situaci využil k dlouhým projevům.

Volný propagoval ivermektin k léčbě covidu-19. V příspěvku tvrdil, že se chystá spiknutí, jehož cílem je diskreditace léku prostřednictvím zabití pacientů.

Související

Lubomír Volný

Volný dostal u soudu za šíření poplašné zprávy o ivermektinu podmínku

Obvodní soud pro Prahu 7 dnes uložil bývalému poslanci Lubomíru Volnému (Volný blok) dvouletý podmíněný trest za šíření poplašné zprávy. Podle obžaloby na sociálních sítích uvedl, že kvůli diskriminační kampani proti léku ivermektin mohou zemřít lidé. Volný vinu odmítá. V závěrečné řeči prohlásil, že je nadále přesvědčen o pravdivosti informace. Proti verdiktu se na místě odvolal.
Lubomír Volný

Volný u soudu odmítl, že by kvůli ivermektinu šířil poplašnou zprávu

Bývalý poslanec Lubomír Volný (Volný blok) dnes u soudu odmítl obžalobu ze šíření poplašné zprávy o léku ivermektin. Uvedl, že dostal informace o diskreditační kampani proti přípravku, kvůli které mohou lidé i zemřít. Odmítl se však vyjádřit k tomu, zda takové zprávy následně zveřejnil na sociálních sítích.

Více souvisejících

Lubomír Volný (SPD) Miloslav Rozner (SPD)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy