Policie chce stíhat senátorku Hamousovou (za ANO), podána žádost o vydání

Policie požádala Senát o vydání senátorky Zdeňky Hamousové (za ANO) k trestnímu stíhání. Důvodem je řízení pod vlivem alkoholu, řekl dnes ČTK předseda senátního imunitního výboru Ivo Bárek (ČSSD). Výbor se bude případem zabývat v úterý, a pokud jednání uzavře, horní komora by o policejní žádosti mohla rozhodnout už ve středu.

"Jedná se o alkohol v krvi řidičky. Vzhledem k tomu, že to bylo nad jedno promile, dle platného zákona se jedná už o trestný čin," uvedl Bárek.

Řízení s více než jedním promile alkoholu v krvi je trestným činem ohrožení pod vlivem návykové látky. Hrozí za něj podmíněný či nepodmíněný trest až jednoho roku vězení, pokuta v rozmezí 25.000 až 50.000 korun a zákaz řízení na jeden až dva roky.

Bárek předpokládá, že výbor by už v úterý mohl dospět k závěru a pak by požádal horní komoru o projednání tuto středu. "Není tam nic složitého, nic politického, že bychom to nějak protahovali," dodal předseda výboru.

Hamousová je starostkou Žatce na Lounsku a předsedkyní senátorského klubu ANO. Do horní komory byla zvolena v roce 2014, její funkční období končí letos na podzim. Do zvolení starostkou byla ředitelkou Základní školy praktické v Žatci, v jehož čele stojí s několikaměsíční pauzou od roku 2010.

Počátkem století Senát vydal k trestnímu stíhání dva své členy kvůli dopravním nehodám, které zavinili. Předtím, v roce 1998 dostal tehdy maximální možnou pokutu 15.000 korun senátor ČSSD Jan Kavan za dopravní nehodu, při níž poškodil tři zaparkované vozy. Policie měla podezření, že řídil pod vlivem alkoholu. Nepodařilo se to ale prokázat, jelikož senátor se odmítl podřídit dechové i krevní zkoušce.

Související

Soud, ilustrační foto

Soud potrestal senátorku za ANO kvůli řízení v opilosti, podala odpor

Lounský okresní soud uložil starostce Žatce a senátorce Zdeňce Hamousové (za ANO) za řízení v opilosti trestním příkazem peněžitý trest a zákaz řízení. Hamousová proti rozhodnutí podala odpor. Soudce proto nařídil v případu hlavní líčení. Případ začne projednávat v závěru října.

Více souvisejících

Zdeňka Hamousová (ANO) Senát ČR Hnutí ANO

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 20 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

Zdroj: David Holub

Další zprávy