Policie provedla razii na 40 místech v Praze. Kvůli DPP obvinili 11 lidí

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili 11 lidí kvůli hospodaření pražského dopravního podniku (DPP). Na webových stránkách Vrchního státního zastupitelství v Praze to dnes uvedl státní zástupce Adam Borgula. Podle médií jsou mezi obviněnými primátorův náměstek Petr Hlubuček (STAN), který je členem dozorčí rady DPP, podnikatel Michal Redl, lobbista Pavel Dovhomilja či náměstek dopravního podniku Matěj Augustín.

Kriminalisté od rána zasahovali na několika místech v Praze, mimo jiné na pražském magistrátu či v budovách dopravního podniku a Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Podle informací pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) na twitteru byli v Hlubučkově kanceláři.

"Skutky, pro něž bylo zahájeno trestní stíhání proti 11 osobám, souvisí s hospodařením společnosti Dopravní podnik hl. m. Prahy, a. s. Další informace vzhledem k fázi trestního řízení není možno k věci sdělit," uvedl Borgula. Podle Deníku N kriminalisté vyšetřují mimo jiné okolnosti plánované opravy okolí pražského nádraží Holešovice.

Primátorův náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě), který je předsedou dozorčí rady DPP, k policejní razii uvedl, že sice podstatu kauzy nezná a policie se na něj neobrátila, ale že v minulosti podal trestní oznámení kvůli podezření na pokus o korupci. "Podle informací, které přinesla média, se mé trestní oznámení týkalo stejné skupiny lidí, která je předmětem dnešního zásahu. Udělal jsem tak maximum a nyní je zbytek na práci PČR," sdělil dnes ČTK.

Podle serveru Novinky.cz detektivové NCOZ prováděli prohlídky zhruba na 40 místech v Praze, včetně Hlubučkova domu v pražských Lysolajích, kde je také starostou. Podle informací ČTK policisté zasahovali primárně u Hlubučka, který situaci konzultuje s advokátem.

Magistrát na dnešek zrušil dvě tiskové konference, kterých se měl Hlubuček účastnit. "Na magistrát jsem šel s heslem: Chci řídit město s čistým štítem. To požaduji i od svých kolegů. V kanceláři náměstka za STAN teď probíhá policejní prohlídka. Úřad poskytuje součinnost. Pokud existuje nějaké podezření, musí být prošetřeno," uvedl dopoledne Hřib. Předseda STAN Vít Rakušan ČTK sdělil, že o zásahu ví z médií. "Obvinění P. Hlubučka rozhodně neberu na lehkou váhu," napsal později na twitteru a rovněž uvedl, že na dnešní večer svolal mimořádné předsednictvo STAN, po kterém sdělí další kroky.

Server Deník N napsal, že policie stíhá Hlubučka a ekonomického náměstka dopravního podniku Augustína, podle Radiožurnálu je mezi obviněnými i zlínský podnikatel Redl a jsou podezřelí z korupce a účasti na organizované skupině a Redl čelí i podezření z nedovoleného nakládání s omamnými a psychotropními látkami. Podle Lidovek.cz je mezi obviněnými také lobbista Dovhomilja, který se pohyboval v oblasti IT a zabýval se zakázkami dopravního podniku.

Podle zdrojů Deníku N si Hlubuček s Redlem a Augustínem řekli developerovi, společnosti Nové Holešovice Development, o pět milionů korun. Jako prostředníka podle zjištění vyšetřovatelů využili někdejšího ředitele dopravního podniku Martina Dvořáka, který developerovi údajně tlumočil jejich požadavek na zaplacení peněz za to, že se na nadcházejícím zasedání představenstva zdrží námitek proti uzavření smlouvy o vzniku společné akciové společnosti dopravního podniku a společnosti Nové Holešovice Development. Podle informací Deníku N to ale není jediný případ požadování úplatků, z kterého vyšetřovatelé skupinu viní.

Přítomnost policistů na svých úřadech dnes ČTK potvrdili i zástupci pražského dopravního podniku a Všeobecné zdravotní pojišťovny. "Potvrzujeme, že Policie ČR dnes v DPP provedla standardní procesní postupy. DPP nejen v tomto případě, ale vždy poskytuje Policii ČR plnou součinnost. Kroky PČR nebudeme dále komentovat," uvedl vedoucí odboru komunikace podniku Daniel Šabík. Vzhledem k tomu, že právo na podávání informací si vyhradilo Vrchní státní zastupitelství v Praze, nesdělila žádné další podrobnosti ani mluvčí VZP Viktorie Plívová.

Podle informací ČTK policisté v dopravním podniku uzavřeli mimo jiné kanceláře členů představenstva, generálního ředitele či šéfů právního oddělení a správy majetku. Tyto informace Šabík popřel. Dodal, že zástupci podniku přislíbili, že nebudou vyšetřování komentovat, takže nemůže sdělit, kde přesně policisté zasahovali. Generální ředitel podniku Petr Witowski nicméně podle něj dnes standardně pracuje ve své kanceláři.

DPP je největší městskou firmou, která provozuje metro, tramvaje, autobusy nebo lanovku. Zaměstnává zhruba 11.000 lidí. Město financuje fungování podniku prostřednictvím tzv. kompenzací. Loni na ně hlavní město dalo asi 15,2 miliardy a v letošním roce je v rozpočtu vyčleněno více než 16,76 miliardy.

Související

Praha, ilustrační foto

Praha chce odkoupit rušené pobočky České pošty. Plánuje je přestavět

Prahu dlouhodobě trápí nedostatek nájemního bydlení. Výstavby nových bytů ale bohužel brzdí zdlouhavý proces schvalování jednotlivých projektů. Nové vedení města se proto snaží najít alternativy, jak potřebu bydlení pro své obyvatele saturovat, a podniká kroky, které by mohly této situaci alespoň částečně pomoci. Nyní řeší část objektu České pošty v Moravské ulici v Praze 2, kterého se podnik v rámci své restrukturalizace zbavuje. Vyplývá to z tiskévé zprávy magistrátu.

Více souvisejících

magistráty Praha

Aktuálně se děje

před 18 minutami

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 7 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

Policie upravila tragickou bilanci nehody FlixBusu u Lipska. Oběti jsou jen čtyři

Středeční tragická nehoda nehoda autobusu dopravce FlixBus u německého Lipska si nakonec vyžádala jen čtyři mrtvé, nikoliv pět. Počet obětí snížila německá policie. Pátý člověk se však stále nachází v život ohrožujícím stavu, uvedli strážci zákona.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy