Policie se bude zabývat informacemi z Pandora Papers o Babišovi

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) se bude zabývat informacemi z takzvaných Pandora Papers, které se týkají premiéra Andreje Babiše (ANO) i dalších Čechů. ČTK to dnes sdělil mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. Web Investigace.cz v neděli napsal, že Babiš přes své firmy v daňových rájích poslal téměř 400 milionů korun, za které si pak koupil nemovitosti na francouzské Riviéře včetně zámečku Bigaud. Babiš pochybnosti kolem nákupu odmítá, tvrdí, že v transakci před 12 lety použil zdaněné peníze.

"Národní centrála proti organizovanému zločinu SKPV bude ve věci konat a to nejen ohledně premiéra České republiky, ale i všech občanů ČR, kteří jsou v tzv. kauze Pandora Papers uvedeni," uvedl Ibehej. Více informací podle něj NCOZ nyní poskytovat nebude.

"Nechť to policie prověří, skončí to stejně jako dluhopisy," uvedl k oznámení o policejním prověřování Babiš v debatě na serveru iDNES.cz s odkazem čtyři roky starou kauzu. V ní šlo o to, zda měl dost peněz na nákup dluhopisů společnosti Agrofert. Zopakoval, že podle něj jde o předvolební kauzu. Proti argumentu, že do projektu Pandora Papers jsou zapojeny stovky novinářů z celého světa, uvedl, že jeho oponenti mají mezinárodní dosah a dokážou si "vyrobit články".

V mezinárodním novinářském projektu Pandora Papers, který se zabývá využíváním offshorových společností, figuruje v uniklých dokumentech přes 300 Čechů a 178 offshorových firem s českým pozadím. Jsou mezi nimi bývalý ministr, zločinec, lokální politici, bankéř, zbrojaři, realitní i mediální magnáti i nejbohatší lidé Česka, uvedl web Investigace.cz. Konkrétní jména kromě Babiše zatím server nezveřejnil, plánuje to udělat v tomto týdnu.

Babiš odmítá, že by v případu Pandora Papers udělal něco nezákonného. Zveřejněné informace pokládá za pokus o očernění svojí osoby a o ovlivnění sněmovních voleb, které budou o nadcházejícím víkendu. Server Investigace.cz oponuje, že na datu zveřejnění se muselo shodnout přes 600 novinářů z celého světa, kteří na projektu Pandora Papers pracovali. Spolupracuje na něm třeba Süddeutsche Zeitung, Le Monde, německá televize NDR a ARD, britská BBC nebo americký deník Washington Post.

Podle opozičních politiků by měl premiér doložit, že prostředky vynaložené na nákup nemovitostí na francouzské Riviéře v roce 2009 řádně zdanil a uvedl je ve svém daňovém přiznání. Někteří z nich dnes na twitteru poukázali na Babišův sněmovní projev z května 2015, ve kterém premiér řekl, že nemá firmy na offshorech. "Tak kdo je tady korunní lhář?" napsal na twitteru lidovecký poslanec Marek Výborný.

Šest let poté… tak do je tady korunní lhář???Fakt chceme takového premiéra?#piskejkonec pic.twitter.com/crnDpV9eEz

— Marek Výborný (@MarekVyborny) October 4, 2021

Web Investigace.cz uvedl, že Babiš si v roce 2009 nechal pomocí francouzské a panamské právní kanceláře anonymně a diskrétně založit firmy s nastrčenými řediteli. Tuto strukturu údajně využil k tomu, aby z jedné své společnosti do druhé přesunul 15 milionů eur (tehdy 381 milionů Kč). Poskytl tak sám sobě půjčku, kterou využil k nákupu 16 luxusních francouzských nemovitostí, tvrdí novináři, podle nichž by mohlo jít o praní špinavých peněz. Babiš by měl podle serveru vysvětlit, proč si objednal založení tak složitého finančního schématu, které původ peněz dělá nedohledatelným.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Národní centrála proti organizovanému zločinu Pandora Papers

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy