Policie a BIS zahájí vyšetřování lidí z prezidentova okolí

Policie zahájí prošetřování možného protiprávního jednání, ve kterém lze spatřovat znaky trestných činů proti republice. Uvedla to dnes na twitteru v souvislosti s informacemi, které zazněly na pondělní tiskové konferenci Senátu k prezidentově zdravotnímu stavu. Doplnila, že další informace nyní nemůže sdělit.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) v pondělí uvedl, že podle Ústřední vojenské nemocnice není prezident Miloš Zeman schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. O tomto stanovisku nemocnice podle Vystrčila věděl od 13. října vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář, který přesto o den později zprostředkoval v nemocničním pokoji setkání Zemana s předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO) kvůli podpisu rozhodnutí o zasedání Sněmovny.

Trestní zákoník řadí mezi trestné činy proti České republice mimo jiné vlastizradu, sabotáž nebo rozvracení republiky. Vlastizrady se dopustí český občan, který "ve spojení s cizí mocností nebo s cizím činitelem" spáchá rozvracení republiky, teroristický útok, teror nebo sabotáž.

Rozvracení republiky spáchá ten, kdo se "v úmyslu rozvrátit ústavní zřízení, územní celistvost nebo obranyschopnost České republiky anebo zničit její samostatnost" účastní násilných akcí proti ČR nebo jejím orgánům. K sabotáži naopak použití násilí není nutné - dopustí se jí ten, kdo v úmyslu poškodit ústavní zřízení nebo obranyschopnost ČR zneužije svého zaměstnání, povolání, postavení nebo své funkce k tomu, aby mařil nebo ztěžoval plnění důležitého úkolu například orgánu veřejné moci.

Za sabotáž hrozí v základní sazbě tři až deset let vězení, případně též propadnutí majetku. Za vlastizradu lze uložit 15 až 20 let vězení, propadnutí majetku nebo i výjimečný trest.

Hrad pondělní informace Senátu zatím nekomentoval. Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes na twitteru napsal, že by bylo nejlepší, kdyby Mynář okamžitě rezignoval na svou funkci. "To, co předvedl, je absolutně nepřijatelné," uvedl.

S ohledem na nové informace, zveřejněné na tiskové konferenci @SenatCZ, zahájí Policie ČR prošetřování možného protiprávního jednání, ve kterém lze spatřovat znaky trestných činů proti republice. Další informace nyní není možné sdělit, děkujeme za pochopení. #policiepp

— Policie ČR (@PolicieCZ) October 19, 2021

Server iRozhlas.cz napsal s odvoláním na dva zdroje z bezpečnostní komunity, že událostmi kolem prezidenta se zabývá i Bezpečnostní informační služba (BIS). Mluvčí kontrarozvědky Ladislav Šticha k tomu serveru obecně řekl, že BIS má v rámci své působnosti ochranu ústavnosti. „Bezpečnostní informační služba získává, shromažďuje a vyhodnocuje informace o jevech, záměrech a činnostech, které přímo nebo ve svých důsledcích závažným způsobem ohrožují ústavu,“ sdělil.

BIS podle dřívějších informací serveru Neovlivní.cz sledovala i Zemanova poradce Martina Nejedlého. Získávala informace k jeho ruským kontaktům a obchodním aktivitám.

Kvůli dění kolem hospitalizace prezidenta podávali lidé už minulý týden trestní oznámení. Pražské vrchní státní zastupitelství sdělilo, že obdrželo podání, které se vztahuje k Zemanově čtvrteční schůzce s Vondráčkem. Oznámení podal i zastupitel Prahy 4 Petr Kutílek (Praha 4 sobě - Zelení a NK), podle nějž si Mynář, Nejedlý, mluvčí Jiří Ovčáček a případně další lidé v Zemanově okolí mohli přisvojit pravomoc úřadu, zneužít pravomoci, padělat veřejnou listinu, případně se dopustit sabotáže. Lékař Martin Jan Stránský je zase přesvědčen o tom, že lidé v okolí prezidenta se mohli dopustit ublížení na zdraví z nedbalosti a neposkytnutí pomoci. Bezvládný stav prezidenta při nedělním příjezdu do nemocnice podle něj mohla způsobit buď jen absolutní neprofesionalita a nedbalost personálu sanitky, nebo jde o běžnou kondici hlavy státu.

Podle serveru Aktuálně.cz obdrželo v pondělí dvě trestní oznámení související s hospitalizací prezidenta i Nejvyšší státní zastupitelství. Jakmile podněty posoudí, předá je místně příslušným státním zástupcům.

Vedení Senátu bude dnes s předsedy stran zastoupených v nově zvolené Poslanecké sněmovně řešit postup při dočasném převodu pravomocí prezidenta po dobu Zemanovy indispozice. Při aktivaci článku 66 ústavy by si se souhlasem obou komor Parlamentu rozdělili část pravomocí hlavy státu premiér a předseda Sněmovny. Současné Sněmovně včetně jejího předsedy Vondráčka vyprší funkční období ve čtvrtek. Vondráček řekl, že o převodu pravomocí by měla rozhodnout případně až nová Sněmovna, která se poprvé sejde 8. listopadu. Senátní ústavní komise se dnes jednomyslně shodla na tom, že podmínky pro převod pravomocí prezidenta byly naplněny.

Související

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Policie ČR Vratislav Mynář Jiří Ovčáček

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 8 hodinami

Teplé počasí dlouho nevydrží. Po Velikonocích se ochladí

Teploty přesahující hranici 20 stupňů dlouho nevydrží. Hned po Velikonocích se podle ČHMÚ.cz ochladí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy