Policisté ukončili razii na radnici Brno-střed nad ránem

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) skončili razii na radnici městské části Brno-střed dnes před 4:00. Na radnici bude od rána běžný provoz, řekla ČTK mluvčí Brna-středu Kateřina Dobešová. Policie zasahovala na radnici už loni kvůli možné korupci. Ve vazbě tehdy skončil radní a bývalý místostarosta Jiří Švachula (dříve ANO).

Nynější zásah by měl mít podle některých médií spojitost s politiky ODS jako bývalým ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem nebo současnou primátorkou Markétou Vaňkovou.

Policisté zasahovali na radnici od pondělního rána a odešli dnes kolem 3:45. Zavřený byl odbor investiční, ekonomický, bytový a správa nemovitostí. Podívali se také do archivu. "Policistům jsme poskytli maximální součinnost. Ráno bude už běžný provoz všech odborů," uvedla Dobešová. Mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej ČTK řekl, že útvar nebude k zásahu poskytovat žádné informace. Podle tajemníka Brna-středu Petra Štiky není získávání dokumentace namířeno proti úřadu městské části nebo jeho zaměstnancům.

Podle Hospodářských novin (HN) policisté prověřují vysoce postavené brněnské politiky ODS kvůli podezření, že kupčili s brněnským majetkem a brali milionové úplatky. Mezi vyšetřovanými jsou podle HN mimo jiné exministr spravedlnosti za ODS Pavel Blažek, jeho tehdejší náměstek Radomír Daňhel, primátorka Brna Markéta Vaňková i její náměstek Robert Kerndl.

HN a Aktuálně.cz nedávno informovaly o vyšetřování politiků, které odstartovala výpověď jejich známého, bývalého starosty Rojetína Pavla Hubálka. Policisté ho stíhají a hrozí mu vězení za kupčení s městským majetkem. Hubálek uvedl, že byl součástí systému, který tvořili právě politici ODS, kteří Brno řídili před hnutím ANO. Hubálek podle HN popsal systém asi 40 na sebe napojených firem a lidí, z velké části komunálních politiků ODS a jejich příbuzných, kteří údajně obchodovali s městským majetkem a za statisícové až milionové provize jej přidělovali.

Blažek uvedl, že je Hubálek stíhaný a na obhajobu uvádí vše možné, že lže a že policisté Blažka nikdy v Hubálkově věci nekontaktovali. U ostatních politiků se ČTK reakci získat nepodařilo.

Policisté provedli razii na radnici Brno-střed už loni v březnu. Ve vazbě po ní skončil Švachula, který byl podle státního zastupitelství byl hlavou skupiny, která ovlivnila desítky zakázek. V kauze je podaná obžaloba na 11 lidí a dvě firmy, výše úplatků podle státního zástupce dosáhla až 47 milionů korun. Začátek hlavního líčení ve věci má krajský soud naplánováno na 21. září.

Související

Soud, ilustrační foto

Kauza Stoka: Materiály pro zakázky jsme měli s předstihem, vypověděl svědek

U Krajského soudu v Brně dnes pokračovalo hlavní líčení v případu údajné korupce na radnici Brno-střed, takzvané kauze Stoka. Svědek z obžalované firmy Kros-stav popsal, že jeho společnost měla potřebné podklady pro zakázky ještě před jejich zveřejněním. Řekl také, že nabídková cena už obsahovala deset až 15 procent, jež se odevzdávaly za vyhrané zakázky. Pokračovat se bude výslechy dalších svědků příští týden.
soudy

"Systém se několikrát měnil." Svědkyně v kauze Stoka popsala zadávání zakázek

U Krajského soudu v Brně dnes pokračovalo projednávání případu údajné korupce na radnici Brno-střed, takzvané kauzy Stoka. Dopoledne vypovídala úřednice, která popsala systém zadávání veřejných zakázek. V kauze je obžalováno 11 lidí včetně bývalého politika ANO Jiřího Švachuly, obžalobě čelí i dvě firmy. Pokračovat se bude v polovině ledna.

Více souvisejících

kauza Brno-střed ODS Brno Jiří Švachula (ANO)

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy