Politici ocenili Babišovu řeč, opozici v ní něco chybělo

Poděkování za solidaritu a spolupráci, které dnes premiér Andrej Babiš (ANO) ve své řeči směřoval k dobrovolníkům i profesionálům ve všech oborech i rodinám, ocenili večer jeho koaliční partneři i zástupci opozice. Řeč srovnávali s nedávným proslovem prezidenta Miloše Zemana.

Chybělo jim ale vytýčení dalších plánů. Za přiměřený vážnosti situace Česka a dalších zemí postižených koronavirovou epidemií ohodnotili projev Babišův vládní partner Jan Hamáček (ČSSD) a předseda komunistů Vojtěch Filip. Podle opozice by vláda měla s veřejností více mluvit o svých plánech.

"Je správné, že premiér ve svém projevu vyzval k soudržnosti a reagoval na chyby vlády, které se staly. Záleží na tom, s jakými konkrétními kroky nyní vláda přijde. Stále nabízíme podanou ruku, podpoříme všechny návrhy, které pomohou lidem," uvedl na sociálních sítích předseda opoziční ODS Petr Fiala.

Podle předsedkyně opoziční TOP 09 Markéty Pekarové Adamové byl Babišův projev projevem, se kterým měla přijít hlava státu. "Rozdíl je v tom, že slova Miloše Zemana pochází z jeho hlavy, slova Andreje Babiše jsou od jeho PR týmu. S obsahem však souhlasím a děkuju mu za poděkování občanům České republiky. Ti situaci zvládají opravdu obdivuhodně," uvedla na sociálních sítích.

"Oceňuji, že pan premiér mluvil ve svém projevu slušně a poděkoval zdravotníkům, záchranářům a mnoha dobrovolníkům, kteří zachraňují naši zemi v první linii," napsal předseda opozičních Pirátů Ivan Bartoš. Považuje za stěžejní, aby premiér a vláda výrazně více komunikovali s občany a opozicí a vysvětlovali své kroky a plány, pokud nějaké mají.

Předseda opoziční STAN Vít Rakušan poznamenal, že uklidňující a vysvětlující slova čekali všichni dříve. I on ocenil, že si premiér plně uvědomuje, v jak náročných podmínkách záchranáři, lékaři a další profese pracují, a poděkoval jim za to. "Nezakryje tím však selhání vlády ochránit výše zmíněné profese před možnou nákazou. A oceňuji, že Andrej Babiš dokázal alespoň na obrazovce mluvit s pokorou a za chyby se omluvit," napsal Rakušan ČTK.

Hamáček ČTK napsal, že projev vnímal jako "adekvátní závažnosti situace". "Šlo o věcné hodnocení situace a výzvu k respektu k opatřením s přáním zvládnutí situace pro celý národ, tedy s pozitivním vyústěním," napsal předseda komunistů Filip.

"Byl empatický i sebekritický, je dobře, že vystoupil, byť jsem čekal každým dnem, kdy českou veřejnost povzbudí," napsal ČTK odborový předák Josef Středula. Dodal, že je třeba věřit tomu, že budou povzbudivá slova provázena dalšími kroky ve prospěch zvládnutí situace.

Podle předsedy opoziční SPD Tomia Okamury Babiš neřekl nic nového a konkrétního. "Bohužel ani slovo o tom, co vlastně vláda a premiér konkrétně udělají pro to, abychom vše překonali a bylo lepe. Jen uklidňování, omlouvání, chválení, což je namístě, a také vymlouvání," napsal Okamura ČTK. Je podle něj třeba méně mluvit a více přicházet s konkrétními návrhy úprav zákonů na sociální a ekonomickou pomoc lidem a firmám.

Podle bývalého europoslance Pavla Teličky byl projev lepší než čtvrteční Zemanův. Senátor Jiří Drahoš míní, že byl přesně takový, jaký si žádá krizová situace. "Porovnejte s vystoupením hlavy státu," poznamenal na twitteru. Jeho kolega v Senátu Tomáš Czernin (TOP 09) napsal, že se Babiš poprvé omluvil, chyběl mu ale plán, kdy a za jakých okolností se omezení budou rušit. "Teď už vím, že umí i číst. Nebyl to projev, že bych zvolal: 'Veď nás, důvěřuji ti!'," shrnul.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Markéta Pekarová Adamová Vojtěch Filip (KSČM)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy