Politici se bouří proti ANO. ODS chce komisi, ČSSD vědět, jak vláda zareaguje na audit

Poslanecký klub ODS navrhne zřízení parlamentní komise, která by sledovala a kontrolovala kroky, jakými by se vláda vypořádávala s auditem Evropské komise o údajném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Z reakcí ministrů je zřejmé, že Evropská komise v auditní zprávě nějaké kroky pro Českou republiku navrhla, uvedl na dnešní tiskové konferenci ve Sněmovně šéf klubu Zbyněk Stanjura.

"Náš poslanecký klub přichází s politickou iniciativou. Oslovíme ostatní parlamentní strany, navrhneme zřízení parlamentní komise, která by sledovala a kontrolovala vládu v okamžiku vyjednávání kroků, které po nás chce Evropská komise," uvedl Stanjura.

"Je nutné, aby Parlament kontroloval kroky, které bude vláda dělat při vypořádávání se s auditem, tak aby nebyly poškozeny zájmy České republiky, českých daňových poplatníků. Aby se nakonec nestalo to, že díky postupu paní ministryně (pro místní rozvoj Kláry Dostálové - ANO) a vlády bude Česká republika krácena, poškozena, bude muset něco vracet a budou to vracet lidé," doplnil předseda ODS Petr Fiala. Podle něj se dříve či později audit dostane na veřejnost a komise by měla mít právo se na něj podívat.

Opozice chce projednat výsledek auditu na plénu Sněmovny, na čemž se na dnešní schůzce dohodli zástupci ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Projednání podpoří i vládní ČSSD, za nejvhodnější den považuje čtvrtek. Vetovat projednání nebude ani hnutí ANO.

Obsah auditní zprávy, kterou Evropská komise zaslala do Prahy v pátek, nebyl zveřejněn. V jarní předběžné zprávě, která unikla do médií, EK konstatovala, že Babiš je ve střetu zájmů, protože má stále vliv na Agrofert. Babiš to odmítá. Podle informací týdeníku Respekt konečná zpráva premiérův střet zájmů potvrzuje.

Komise oznámila, že je audit konečný, premiér však tvrdí, že z pohledu ČR konečný není. V pondělí uvedl, že o závěrech auditu nic neví a ani s nimi nebude obeznámen. Dostálová dnes řekla, že průvodní dopis připojený k auditu vyzývá ČR k vyjádření, zda se závěry souhlasí, nebo nikoliv. Země proto využije dvouměsíční lhůtu, kterou dostane po doručení překladu dokumentu.

Dokumentem se podle Dostálové zabývá odborný aparát ministerstva, sama ho nečetla. Protože je obsah označen jako důvěrný, ministerstvo ho nemůže předložit veřejnosti, ale zřejmě ani ministrům, jak žádali někteří koaliční sociální demokraté, dodala Dostálová.

ČSSD chce na vládě slyšet, jak dotčené osoby zareagují na audit

Sociální demokraté budou chtít při pondělním jednání vlády slyšet, jak budou dotčení aktéři reagovat na možné výtky z auditu Evropské komise ke střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Novinářům to dnes ve Sněmovně řekl předseda ČSSD Jan Hamáček. Za řešení by považoval to, kdyby příslušné osoby doporučením komise vyhověly. Hamáček nechtěl předjímat, jaké budou další kroky ČSSD.

"Budeme chtít vědět, jak to bude pan premiér Babiš, popřípadě vláda, řešit," řekl Hamáček. Předpokládá, že se ministři dozví návrh dalšího postupu. "Pro nás bude klíčové, pokud by mělo dojít k finančním sankcím, aby to nebyly sankce k tíži českého daňového poplatníka," dodal vicepremiér. Zdůraznil, že se problém netýká ČSSD. "My jsme žádné dotace nebrali," řekl.

Kauza podle Hamáčka není šťastná. "My jsme si ji nevymysleli, my jsme s ní nepřišli. Ať si tento problém vyřeší hnutí ANO a my budeme chtít slyšet, jak to pan premiér bude řešit. Pokud na to aktéři, premiér a další lidé zareagují ve smyslu doporučení (EK), tak ten problém může být vyřešen," řekl Hamáček.

Ministerstvo pro místní rozvoj zatím nechce dokument zveřejnit, komise podle úřadu apeluje na jeho důvěrnost. "Myslím si, že by stálo za to, aby byl dokument zveřejněn, aby to viděli všichni. Jsem pro to, aby to bylo zveřejněno co nejdříve. Jakmile bude český překlad, tak bych to zveřejnil," konstatoval Hamáček.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Andrej Babiš evropská komise ODS ČSSD

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 2 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 5 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy