Politikům a soudcům se příští rok zmrazí platy. Senát novelu schválil

Platy ústavních činitelů včetně soudců se příští rok zvyšovat nebudou. Od dalšího roku se mají odvíjet od průměrné mzdy. Změnu přinese novela, jejíž přijetí dnes Senát umožnil na návrh svého místopředsedy Jiřího Oberfalzera (ODS). Nevyhověl návrhu svého hospodářského výboru, aby předlohu zamítnul. Novelu nyní dostane k podpisu prezident.

Základní měsíční plat poslance a senátora má podle novely v příštím roce zůstat na letošní úrovni 90.800 korun. Základní plat prezidenta bude i nadále činit 302.700 korun hrubého a premiéra 243.800 korun. Pro bylo podle záznamu hlasování 44 ze 67 přítomných senátorů.

Díky návrhu stát podle pirátského poslance Mikuláše Ferjenčíka ušetří až půl miliardy korun, které lze využít na pomoc občanům či firmám v době epidemie koronaviru. Uvedl také, že je v zákoně i pojistka proti poklesu platů soudců, aby zákon případně obstál u Ústavního soudu. ČTK potvrdil, že v případě diskutovaného zrušení superhrubé mzdy by i ústavním činitelům v příštím roce mohlo zůstat z hrubé mzdy o tisíce víc, než je tomu nyní. "Daňový balíček je výhodný pro lidi v těchto profesích, to je bezpochyby pravda. Je to jedna z věcí, co na něm kritizujeme," uvedl k normě, kterou bude Sněmovna znovu projednávat příští týden. Dodal, že zmrazení platů politiků bude nicméně schváleno i v případě, že daňový balíček legislativním procesem neprojde.

Zmrazení platů politiků prošlo Senátem! Senát dnes postoupil prezidentovi návrh Pirátů, KDU-ČSL a STAN na zmrazení platů poslanců, senátorů a dalších ústavních činitelů pro rok 2021. Součástí návrhu je i budoucí navázání platů ústavních činitelů na výši mezd v celé ekonomice. pic.twitter.com/9slVjD6M4Q

— Piráti (@PiratskaStrana) December 17, 2020

Pokud by novela o zmrazení platů ústavních činitelů nebyla schválena, vrcholným politikům a dalším činitelům by příští rok vzrostly hrubé platy asi o devět procent. Na platy soudců a ústavních činitelů je v návrhu státního rozpočtu na příští rok vyčleněno 5,78 miliardy korun, zhruba o 83 milionů méně než letos.

Novela má také od roku 2022 upravit výpočet platů ústavních činitelů. Odvíjet se budou od průměrné mzdy v celé ekonomice místo od průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře, jako je tomu nyní. V roce 2022 by se platy odvíjely od toho, jaká bude letošní průměrná hrubá mzda v celé ekonomice, neměly by být ale nižší než v příštím roce. Z predikce ministerstva práce uvedené v důvodové zprávě k pozměňovacímu návrhu vyplývá, že by v roce 2022 mohl být základní plat poslance 92.600 korun.

Takzvaná platová základna, od níž se pak odvíjejí konkrétní platy na jednotlivých pozicích, má do budoucna činit 2,5násobek a pro soudce trojnásobek průměrné mzdy v celé ekonomice. Pokud by ale takto stanovená platová základna v roce 2022 i v následujících letech byla nižší než v příštím roce, použil by se údaj pro příští rok. Od platové základny se pak podle zákonem stanovených koeficientů stanoví platy a náhrady v různých pozicích.

Související

Dominik Hašek

Olympijský vítěz Hašek bude za TOP 09 kandidovat do Senátu

TOP 09 představila trojici kandidátů pro letošní volby. Kromě jednoho zkušeného politika jde o dvě výrazné osobnosti svého oboru, které k veřejnému dění mají dlouhodobě blízko. Vedle současného senátora Herberta Pavery budou o hlasy voličů bojovat dokumentarista Břetislav Rychlík a sportovní legenda Dominik Hašek. 
Senát ČR

Senát schválil přísnější pravidla pro držení zbraní

Senát schválil ve středu nový zákon o zbraních a střelivu, kterým se zpřísní pravidla pro prodejce a držitele zbraní. Prodejci budou muset například hlásit podezřelé obchody, zatímco pro držitele zbraní se zkracuje lhůta absolvování povinných lékařských prohlídek, a to z původních deseti na pět let.

Více souvisejících

Senát ČR mzdy / platy Jiří Oberfalzer politici Mikuláš Ferjenčík (Pirátská strana)

Aktuálně se děje

před 48 minutami

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

před 1 hodinou

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 5 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy