Politolog hodnotí komunikaci vlády: Premiér se nechová jako státník, prosazuje své zájmy

Vládní komunikace v období pandemie covidu-19 by podle politologa Miloše Gregora měla být upřímná, empatická a založená na doporučeních odborníků. Chyby se během minulých 12 měsíců dělaly prakticky všude na světě, ale v zemích, kde se za ně vlády dokázaly rychle omluvit, si udržely důvěru veřejnosti. Vývoj v Česku je v tomto směru unikátní - politická reprezentace zvládla velmi dobře první vlnu, pak ale začala chybovat, uvedl Gregor v rozhovoru s ČTK.

Politolog zdůraznil význam upřímné komunikace, spočívající například v realistickém informování o pravděpodobném vývoji pandemie. Lepší než opakovaně přesvědčovat veřejnost, že musí vydržet ještě další dva tři týdny, je říkat věci na rovinu, byť to nezní líbivě.

"Když se lidé opakovaně zklamou, vyhodnotí politickou reprezentaci jako neupřímnou a samozřejmě pak klesá ochota dodržovat opatření," řekl Gregor, který působí na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Jako jeden ze čtyř editorů se podílel na knize Politická komunikace a covid-19, která vyšla v britském nakladatelství Routhledge. Gregor je také spoluautorem kapitoly věnované dění v Česku.

Na pandemii byly podle Gregora nejlépe připravené asijské státy, které měly z dřívějška zkušenost se šířením virů SARS a MERS. Dobře reagovala například Jižní Korea nebo Japonsko. I Česko přijalo před rokem velmi rychle tvrdá opatření a minimalizovalo šíření nového koronaviru. Podle Gregora čeští politici viděli, co se děje v zahraničí, třeba v Itálii, a dokázali se semknout a spolupracovat.

Zvládnutí první vlny v Česku by Gregor hodnotil známkou jedna minus. Později se ale objevily chyby. Přišly další, mnohem razantnější vlny šíření viru a Česko se v Gregorově hodnocení politické komunikace propadá někam na čtyřku. Příčin je podle politologa více. V létě si premiér Andrej Babiš (ANO) začal připisovat zásluhy za zvládnutí covidu-19 a ochota opozice spolupracovat poklesla. Česko se také stalo svým způsobem obětí prvotního úspěchu. Země neměla bezprostřední zkušenost typu Bergama v Itálii, kde loni na jaře kolabovaly nemocnice. Svou roli pak sehrály i krajské volby, před kterými vláda nechtěla přitvrzovat. Co se na jaře udělalo rychle a důsledně, v září a říjnu přicházelo pozdě a mírně.

Z hlediska politické komunikace spatřuje Gregor problém také v tom, že se premiér často nechoval jako státník, ale sledoval své politické zájmy. Také projevy empatie jsou selektivní. Vláda podle Gregora dokáže vystupovat empaticky k důchodcům nebo zaměstnancům, méně pak k živnostníkům a dalším skupinám, ze kterých se nerekrutují voliči vládní koalice.

Kniha zmiňuje také fenomén infodemie, tedy šíření fake news, dezinformací a fám, v tomto případě o viru nebo očkování. V Česku chybí infrastruktura pro boj s dezinformacemi. Na vládní kampaň k očkování se stále čeká, přestože vakcinace už trvá tři měsíce. "V ČR bohužel nedokážeme témata systematicky vysvětlovat," míní Gregor.

Nová kniha v jednotlivých kapitolách ukazuje specifika politické komunikace kolem covidu-19 v různých státech. Případové studie například naznačují, že autoritářské režimy jsou v jistém smyslu flexibilnější, dokážou rychleji zavádět opatření omezující svobody. Vliv na chování veřejnosti má také politická kultura a dlouhodobá důvěryhodnost politiků. Problémy byly a jsou v zemích, kde vládnou politici s populistickým stylem komunikace. "Tyto typy politiků polarizují společnost. Její velké části pak a priori odmítají opatření dodržovat, protože přichází od daného politika," popsal Gregor.

Politolog zdůraznil také důležitost komunikace vlády s odborníky, což je podle něj v Česku dlouhodobý problém. "Třeba Češi, kteří působí na zahraničních univerzitách, byli připravení radit a pomáhat, ale zjistili, že vláda na jejich rady nedbá, případně je využívá jako nějakou zástěrku," uvedl Gregor. Vláda by si podle něj měla vybrat skutečné odborníky, naslouchat jejich doporučením a prostřednictvím politické komunikace je srozumitelně předávat veřejnosti.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Vláda ČR

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy