Polský prezident Duda přijel do Česka, na Hradě jedná se Zemanem

Prezident Miloš Zeman jedná na Pražském hradě s polským prezidentem Andrzejem Dudou. Na twitteru to uvedl jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Tématem schůzky, o kterou požádala polská strana, by měly být především evropské záležitosti. Jednání by mělo trvat asi hodinu a půl. Vzhledem k epidemickým opatřením jde o jednu z mála letošních návštěv zahraničních představitelů v Česku.

Podle fotografií, které Ovčáček zveřejnil, se setkání z české strany účastní například kancléř Vratislav Mynář nebo ředitel hradní diplomacie Rudolf Jindrák.

Děkuji svému příteli prezidentu Miloši Zemanovi @HradOfficialENG @HradOfficial za dobré setkání. Je pro naše sousedské vztahy důležité ????, že i navzdory pandemii #COVID19 se nám podařilo setkat a že pokračujeme v naši konstruktivní spolupráci v mnoha oblastech. pic.twitter.com/EMEnPxTYgP

— Andrzej Duda (@AndrzejDuda) December 9, 2020

Polsko nyní předsedá zemím Visegrádu (ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko). Setkání obou prezidentů se koná den před jednáním evropského summitu, který se bude zabývat unijním rozpočtem na příští rok. Polsku spolu s Maďarskem se nelíbí podmínka, aby čerpání peněz bylo spojeno s kvalitou právního státu přijímající země. Zeman s Dudou se tak nepochybně tomuto tématu budou věnovat.

Visegrádská skupina právě tím, že byla jednotná, dosáhla úspěchu v odporu proti rozmisťování ilegálních migrantů. Dnes bychom měli být stejně jednotní v podpoře Polska, ale i Maďarska ve věci sporu s Evropskou komisí: https://t.co/2bN67kXpEA pic.twitter.com/CMKZp1SaJJ

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) December 9, 2020

Prezidenti by mohli mluvit i o dalších evropských tématech včetně aktuální pandemické situace, jednat by mohli i o bilaterálních záležitostech. Tématem by mohl být i summit hlav států Visegrádu, který se měl konat letos na podzim. Kvůli pandemii byl odložen na počátek příštího roku, uskutečnit by se mohl v únoru či v březnu.

Zeman se s polským prezidentem dnes setkal poprvé po jeho letním znovuzvolení do úřadu. V červenci mu v blahopřejném dopise napsal, že věří v rozvíjení česko-polské spolupráce na mezinárodní úrovni. Během Dudova předchozího volebního období se setkali několikrát. Naposledy se viděli loni v listopadu v Berlíně při oslavách pádu berlínské zdi. Loni v říjnu se také Duda zúčastnil schůzky prezidentů V4 na zámku v Lánech.

Kvůli pandemii jsou schůzky se zahraničními státníky letos velmi sporadické. Do České republiky tak letos například přijel jen slovenský premiér Igor Matovič, který do Prahy přicestoval na začátku června. Ve stejný měsíc Českou republiku navštívil i předseda slovenské Národní rady Boris Kollár. V srpnu se pak s předními českými politiky setkal americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Premiér Andrej Babiš (ANO) také jednal v Liberci s premiérem německé spolkové země Sasko Michaelem Kretschmerem a se svými protějšky se potkává i ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Čeští politici v posledních měsících nejezdí ani na mnoho zahraničních cest. Nejvýraznější byla návštěva předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wanu, kterou doprovázela mimořádná epidemická opatření. Babiš navštěvuje unijní summity v Bruselu.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Andrzej Duda prezident čr visegradská čtyřka Česká republika Polsko

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

včera

Válka v Izraeli

Válka v Pásmu Gazy má už 34 tisíc mrtvých. Úřady nacházejí stovky těl u nemocnic

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

včera

Chladné počasí pokračuje. Meteorologové očekávají další mrazivé noci

Mrazivé noci budou pokračovat i v tomto týdnu, vyplývá z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Během nadcházející noci klesnou teploty pod nulu na většině území. Uprostřed týdne pak může i sněžit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy