Porostou v ČR daně? Senát o sporném balíčku rozhodne zřejmě do Mikuláše

Senát o vládním návrhu na zvýšení daní rozhodne pravděpodobně do Mikuláše. Daňový balíček musí spolu se zvýšením rodičovské projednat před 8. prosincem. Vyplývá to z informací na webu horní komory. Termín její schůze stanoví senátní organizační výbor ve čtvrtek.

Očekává se, že Senát vládní změny v daních odmítne, neboť na rozdíl od Sněmovny v něm má většinu opozice, která zvýšení daní kritizuje. Pravice chce navíc u Ústavního soudu napadnout způsob, jakým koalice ANO a ČSSD za pomoci KSČM změny schválila.

Vláda v dolní komoře prosadila zvýšení spotřební daně na tabákové výrobky i lihoviny od příštího roku. Z tisícikoruny na dvojnásobek se má zvýšit také poplatek za vklad do katastru nemovitostí. Sněmovna uložila pojišťovnám zdanit část technických rezerv, které navíc mají být nově daňově uznatelné jen v menší míře.

Shoda mezi parlamentními stranami panuje naopak na zvýšení rodičovského příspěvku, jehož základní výše má od příštího roku vzrůst o 80.000 korun na 300.000 korun. Předmětem sporů mezi koalicí a opozicí bylo jen to, že ne všechny rodiny budou mít nárok na vyšší rodičovskou.

Schválení v Senátu by se mohla dočkat také novela veterinárního zákona, která má zpřísnit pravidla pro chov psů. Jejich majitelé zřejmě budou muset veterinární správě hlásit chovy tří a více fen. Nyní tato povinnost platí pro chov pěti a více fen. Štěňata bude třeba očipovat před odevzdáním novému majiteli. Opatření směřují proti takzvaným množírnám, v nichž jsou za nevhodných podmínek chováni psi jen kvůli zisku z prodeje štěňat.

Související

Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Senát ČR Daně rodičovský příspěvek Psi zákony

Aktuálně se děje

před 25 minutami

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy