Porušené a splněné závazky vlády. Jak si vláda po dvou letech vede?

Současná vláda a její vládní prohlášení v létě oslavila dva roky svého fungování. Demagog.cz ověřil stav padesáti klíčových závazků, na jejichž základě vláda získala důvěru. Osm slibů je už splněno, čtyři byly porušeny a s patnácti se zatím neděje nic. Za své vzal například vládní plán nepřipustit privatizaci veřejných služeb a podniků se státní účastí. S tím už totiž od února 2020 nepočítá Strategie vlastnické politiky státu. Praktické realizace se hned v úvodu roku dočkalo zvýšení rodičovského příspěvku, nově také putuje do Sněmovny vládní návrh stavebního zákona. Zbývající závazky z padesátky vláda plní průběžně. Demagog.cz o tom informoval v tiskové zprávě.

Pozornost minulý týden přitáhlo oznámení o zrušení superhrubé mzdy, ke kterému se vláda zavázala už ve svém prohlášení z roku 2018. Přestože se na tomto kroku ANO a ČSSD dohodly, tento vládní slib je jedním z patnácti nerealizovaných, které vládě lze připsat. Vláda na něm podle veřejných zdrojů neodvedla žádnou legislativní práci a slib tak zatím zůstává v rovině pouhých vládních přání a řadí se tak například vedle zákona o celostátním referendu či garantovaném nároku na školku pro děti od dvou let mezi ty, na jejichž splnění budeme ještě čekat.

Kabinet Andreje Babiše zatím průběžně plní závazky v oblasti bezpečnosti; podařilo se novelizovat zákon o vojenském zpravodajství. Snaží se i o průběžnou digitalizaci státu. Ministerstvo zdravotnictví poskytuje otevřená data, kde lze vzhledem ke zvýšenému zájmu nalézt nejen statistiky o koronaviru, ale i data z hygienických stanic; data z nemocnic však ještě chybí. Online platby u všech státních institucí, jednotná digitální identita občana nebo zavedení elektronického dálničního kuponu sice ještě zcela nefungují, vláda však k jejich dosažení uz podnikla praktické kroky. Na definitivní (ne)splnění si tak počkáme až do konce volebního období. Porušeným závazkem je naopak slibovaná analýza IT dopadů k předloženým návrhům legislativy. “Hodnocení dopadu do IT mělo být u každého zákona, přitom není ani u návrhu zákona o dani z digitálních služeb,” dodává Petr Gongala, koordinátor projektu Demagog.cz.

Nerealizovány zatím zůstávají sliby především v oblasti životního prostředí, nedaří se zatím ani zavést ochranu dlužníků pomocí chráněných účtů, zjednodušit zákon o veřejných zakázkách či posílit české zastoupení v institucích Evropské unie. Na těchto závazcích neproběhla žádná dohledatelná vládní práce. Ani některé sliby, na kterých vláda pracuje, však nemusí dopadnout úspěšně. “Aby vláda dostála svému závazku postavit 210 kilometrů dálnic, muselo by se jich do konce volebního období dostavět stejně jako za posledních 9 let,” vysvětluje Gongala.

Řada vládních slibů je průběžně plněna: vláda pokračuje v pravidelném financování sportu a po určitém váhání podpořila vznik Národní sportovní agentury dle poslaneckého návrhu zákona. Pracuje se už na změnách v oblasti právního státu: novela zákona o soudech a soudcích už leží ve Sněmovně, stejně jako zákon o lobbingu. Mezitím se chystá i legislativa chránící oznamovatele korupce.

Babišův kabinet se také zavázal řadu věcí nedělat: nezvyšovat daňovou zátěž, neměnit postavení veřejnoprávních médií, nepolitizovat státní správu a nepřipustit privatizaci veřejných služeb ani podniků se státní účastí. Závazek neprivatizovat však vláda porušila v únoru letošního roku. Schválila totiž novou Strategii vlastnické politiky státu, která určuje k privatizaci několik podniků se státní účastí, zejména třetinového podílu v akciové společnosti Korado. Ostatní zmíněné sliby jsou zatím průběžně dodržovány a jejich finální hodnocení Demagog.cz zveřejní až na konci volebního období.

Související

Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Vláda ČR demagog.cz

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

před 2 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Princezna Kate naslouchá, řekl Brit. Mluvil s ní, když sám bojoval s rakovinou

Princezna Kate podstupuje chemoterapie, protože jí byla diagnostikována rakovina. S touto nemocí bojuje mnoho lidí po celém světě, výjimkou nejsou ani obyčejní Britové. Jeden z nich nyní promluvil o tom, jak ho princezna podpořila, když sám s nemocí zápasil. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy