Poslanci a pražští zastupitelé Čižinský a Nacher mají negativní test na covid

Poslanci a pražští zastupitelé Jan Čižinský (KDU-ČSL, Praha Sobě) a Patrik Nacher (ANO) mají negativní test na koronavirus. Oba ale zůstávají nadále v karanténě. Čižinský výsledek svého testu zveřejnil na twitteru, Nacher jej sdělil ČTK.

Nakazit se mohli od náměstka pražského primátora Petra Hlubučka (STAN), se kterým se setkali v pondělí na jednání městské rady. V karanténě je také všech 11 pražských radních a další politici včetně opozice a museli do ní rovněž někteří úředníci magistrátu. Karanténa v Praze se týká desítek lidí.

"Spadl mi kámen ze srdce a je to úleva pro mne i pro lidi v mém okolí a také Sněmovnu, která byla vyděšena. Podle toho, jak jsem si zjišťoval informace, tak i kdybych si nechal za pár dní udělat nový test a byl negativní, musím zůstat v karanténě. Půjdu tedy až na ten závěrečný test," řekl Nacher. Pracovat bude nyní z domova, kde se bude prostřednictvím telekonference věnovat novele exekučního řádu a novele energetického zákona.

Kvůli Hlubučkovu pozitivnímu testu na covid-19 muselo do dvoutýdenní karantény celé vedení hlavního města i desítky dalších lidí, s nimiž nakažený politik přišel v posledních dnech do kontaktu. Testům se ve středu podrobili účastníci pondělního jednání městské rady. "Dá se očekávat, že toto vyšetření, vzhledem k inkubační době onemocnění, bude negativní," poznamenala k tomu ve středu ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová. Karantény lidí s podezřením na nemoc proto musejí pokračovat.

Hlubuček oznámil, že je pozitivní na covid-19, v úterý večer. Je v izolaci a na pozorování. Do karantény muselo jít až 50 účastníků sedmihodinového jednání městské rady - všichni radní včetně primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), část ředitelů a předsedů výborů, někteří úředníci, předsedové koaličních klubů i zástupci opozice. Kvůli Hlubučkově pozitivnímu testu bylo také odloženo dnešní jednání zastupitelů, protože nelze zajistit dostatečný počet přítomných, kteří by hlasovali pro on-line jednání.

Výrazně mírnější opatření zatím přijala Sněmovna. Její předseda Radek Vondráček (ANO) ve středu požádal poslance, aby všichni používali roušky, a to zejména u řečniště. Po jednání politického grémia složeného ze zástupců všech klubů oznámil, že Sněmovna nebude kvůli současné situaci redukovat počet poslanců na schůzi na polovinu, jak to až na výjimky dělala od března do května v době šířící se epidemie koronaviru.

Související

pražské zastupitelstvo

Starostou Prahy 7 je opět Jan Čižinský (Praha 7 Sobě), rozhodli zastupitelé

Starostou Prahy 7 je opět Jan Čižinský (Praha 7 Sobě), rozhodli dnes zastupitelé. Podpořilo jej 17 z 29 zastupitelů. Čižinský je starostou již potřetí za sebou. Ve volbách získalo jeho uskupení Praha 7 Sobě v sedmé městské části většinu 53 procent hlasů, v 29členném zastupitelstvu má 18 mandátů. Do zastupitelstva se dostali ještě Společně - ODS a TOP 09, ANO a Piráti. Praha 7 má více než 42.000 obyvatel.

Více souvisejících

Jan Čížinský Patrik Nacher magistráty Praha Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy