Poslanci budou řešit Zemanovy stížnosti na BIS

Stálá sněmovní komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby (BIS) ve čtvrtek z vlastní iniciativy projedná tvrzení prezidenta Miloše Zemana, že civilní kontrarozvědka neplní jeho úkoly.

Jde hlavně o tvrzení Hradu z konce srpna, že ředitel BIS Michal Koudelka od roku 2018 neodpověděl na dotaz prezidenta, zda civilní kontrarozvědka při použití odposlechů na spolupracovníky prezidenta zjistila konkrétní bezpečnostní rizika pro Českou republiku v rámci zákonné působnosti BIS. Na dotaz ČTK to dnes řekl předseda komise Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Komise toto téma projedná z vlastní iniciativy, uvedl Bělobrádek. Zdůvodnil to tím, že komise si nechala vypracovat právní analýzu, ze které vyplynulo, že je povinností komise se tím zabývat. "My jsme žádný podnět nedostali oficiálně. Nicméně v tisku se objevilo obvinění, že prezident republiky může ze zákona dávat úkoly a že Bezpečnostní informační služba tyto úkoly neplní," popsal. "Je to závažné obvinění a my jsme si udělali právní analýzu. A ta hovoří o tom, že se tím komise zabývat má," řekl.

Na dotaz ČTK Bělobrádek potvrdil, že má na mysli prohlášení Hradu z 26. srpna. Prezidentská kancelář tehdy obvinila ředitele Koudelku z toho, že dlouhodobě porušuje zákon a zpravodajské prostředky kontrarozvědky zneužívá ke shromažďování informací pro svou potřebu. Prohřešek spatřuje prezidentská kancelář hlavně v tom, že Koudelka od roku 2018 neodpověděl na dotaz prezidenta, zda BIS při použití odposlechů na Zemanovy spolupracovníky zjistila konkrétní bezpečnostní rizika pro Českou republiku v rámci zákonné působnosti BIS. "V rozporu se zákonem nedostal prezident na svoji otázku do dnešního dne odpověď. Zároveň prezident nebyl ředitelem BIS upozorněn na žádná bezpečnostní rizika ve svém okolí," stojí v prohlášení ze srpna.

Toto prohlášení navazovalo na předchozí prezidentovo vyjádření pro Blesk, podle kterého se v minulosti dozvěděl o odposleších nasazených na lidi v jeho nejbližším okolí. Sněmovní komise pro BIS, která je ze zákona jejím kontrolním orgánem, se tím v srpnu zabývala. Koudelka tehdy podle Bělobrádka potvrdil, že za dobu jeho vedení nebyl odposloucháván žádný z nejvyšších ústavních činitelů, ani že nezažil nátlak na ukončení sledování.

Na pozvánce na jednání komise na webu Sněmovny je uveden bod "podnět Kanceláře prezidenta republiky". Zasedání komise bude neveřejné a uskuteční se v sídle BIS. Bělobrádek potvrdil, že jednání se zúčastní i ředitel Koudelka. Poslanci budou projednávat hlavně zprávu o činnosti BIS za loňský rok. Probírat budou také informace, které jim ředitel BIS podle zákona předkládá, jako je třeba zpráva o použití zpravodajských prostředků v uzavřených případech nebo počet případů použití zpravodajské techniky, ve kterých je Bezpečnostní informační služba činná.

Související

Bohuslav Svoboda

Mám černý kašel, zaskočil primátor Svoboda přítomné na jednání ve Sněmovně

Česko od začátku roku eviduje nárůst počtu případů černého kašle, který si našel i vrcholné politiky. Pražský primátor a poslanec Bohuslav Svoboda (ODS) na středečním jednání sněmovního zdravotnického výboru nečekaně uvedl, že se s tímto onemocněním léčí. V místnosti s ostatními členy výboru strávil několik hodin. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna BIS Miloš Zeman

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy