Poslanci by měli ve středu volit nové vedení Sněmovny

Poslanci se ve středu opět sejdou na pokračování ustavující schůze Sněmovny. Volit by měli hlavně jejího předsedu a místopředsedy. Na předsednické místo jsou dva kandidáti, a to předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a místopředseda vlády Karel Havlíček (ANO). Poslanci ale musí nejdřív ustavit mandátový a imunitní výbor a potvrdit jeho předsedu.

Už v pondělí rozhodli, že výbor bude mít 16 členů a vést by ho mohla poslankyně ANO a bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková.

Pekarová Adamová je kandidátkou koaliční většiny, která má ve Sněmovně 108 hlasů. Havlíčkova nominace do čela Sněmovny však vyvolala debatu ve sněmovní volební komisi, která volby zajišťuje. Ústava uvádí, že poslanec, který je členem vlády, nesmí být mimo jiné členem předsednictva dolní komory. Komise se nakonec usnesla na tom, že nominace je možná. K záležitosti, tedy zda člen vlády může být do vysoké sněmovní funkce volen, nebo nemůže, se ale má ještě vyjádřit sněmovní legislativní odbor. S jeho stanoviskem by měl předseda volební komise Martin Kolovratník (ANO) seznámit poslance před samotnou volbou.

Ústavní právník Jan Kysela míní, že Havlíček by kandidovat neměl, pokud nepodá demisi před volbou. Zákony ani ústava totiž nestanoví, že případným zvolením do čela sněmovny zanikají funkce člena vlády. V případě zvolení by podle něj vznikl protiprávní stav.

Volba předsedy Sněmovny bude tajná, jak stanoví jednací řád. Pokud by poslanci nikoho nezvolili, konalo by se druhé kolo. Pokud by ani to nedopadlo zvolením předsedy, volba by skončila. Musela by se konat nová volba s novými návrhy. Ustavující schůze by byla přerušena, což se ale nepředpokládá.

Poslanci by poté měli rozhodnout o počtu místopředsedů Sněmovny. Zatímco v uplynulém volebním období jich bylo pět, nyní jich má být šest. Hnutí ANO by mělo mít dva místopředsedy. Nominovalo bývalého předsedu Sněmovny Radka Vondráčka a Janu Mračkovou Vildumetzovou. Budoucí vládní koalice by měla mít za místopředsedy Jana Skopečka (ODS), Věru Kovářovou (STAN), Jana Bartoška (KDU-ČSL) a Olgu Richterovou (Piráti). Do vedení Sněmovny kandiduje i její někdejší místopředseda a lídr SPD Tomio Okamura. Zástupci koalic ho však ve vedení nechtějí a kriticky se stavějí i k Vondráčkovi.

V minulém volebním období byli místopředsedy dolní komory Petr Fiala (ODS), Vojtěch Pikal (Piráti), Tomio Okamura, Tomáš Hanzel (ČSSD) a Vojtěch Filip (KSČM). Sociální demokraté a komunisté však v nynějších volbách propadli a Pikal se do Sněmovny nedostal. Předseda ODS Fiala je kandidátem koalic Spolu a Pirátů se STAN na premiéra. Před čtyřmi lety ho poslanci zvolili místopředsedou Sněmovny až na třetí pokus.

Zatím není jasné, jak dlouho bude celý výběr členů nového vedení Sněmovny trvat. Pokud by však plénum v tajné dvoukolové volbě některé z místopředsednických pozic neobsadilo, na další schůzi by se konala volba nová.

Poslanci by měli rozhodnout ještě o zřízení výborů. Poté ustavující schůze skončí a dosluhující vláda ANO a ČSSD bude muset podat demisi.

Související

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Budeme čekat, až Rusko dojde až sem? Dost už bylo fízlování, pustil se Fiala do Babiše

Poslanci z opozičního hnutí ANO opustili jednací sál na úvodu schůze, kde se měla koalice zabývat bezpečnostními hrozbami pro Českou republiku. Na svých místech zanechali cedule s nápisy kritizujícími vládu, včetně obvinění z pokrytectví a zvýšení daní. Předseda pirátských poslanců Jakub Michálek označil počínání zástupců ANO za "teatrální".

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Markéta Pekarová Adamová

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

Ministerstvo shání další vakcíny proti černému kašli. Zájem je extrémní

V Česku v souvislosti s nárůstem počtu případů černého kašle v letošním roce výrazně stoupl zájem o očkování. Ministerstvo zdravotnictví ve středu na sociální síti X uvedlo, že probíhají jednání o dodávce dalších vakcín. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy