Poslanci chtějí osekat ÚOHS. Na veřejné zakázky by měl dohlížet nový úřad

Na veřejné zakázky by měl místo Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže dohlížet nově vytvořený Úřad pro dozor nad zadáváním veřejných zakázek. Sídlit by měl stejně jako ÚOHS v Brně. Dosavadní antimonopolní úřad by poté dohlížel pouze na hospodářskou soutěž, problematiku významné tržní síly a veřejnou podporu.

Vznik nového úřadu navrhly ve Sněmovně čtyři desítky poslanců z klubů Pirátů, ANO, KDU-ČSL, STAN, TOP 09 a ČSSD.

Předkladatelům vadí kromě jiného, že pod působnost ÚOHS sloučilo několik agend. Vadí jim také údajná nadměrná koncentrace předsedy úřadu, kdy předseda jmenuje, odvolává a úkoluje své tři místopředsedy. Současně s tím dává podle služebního zákona příkazy státnímu zaměstnanci. Za nedostatek současné právní úpravy považují poslanci také obecné nastavení přezkumu rozhodnutí úřadu. Uvádějí také, že členové rozkladové komise jsou jmenováni bez jasných pravidel nebo požadavků na odbornost, účastnici řízení je neznají a ÚOHS nemá ani zákonnou povinnost je zveřejňovat.

"Výsledkem je prostředí vzbuzující zbytečné pochybnosti o zákonném a nezávislém fungování ÚOHS, které nestačí adresovat prostou personální obměnou v klíčových funkcích. Funkce předsedy ÚOHS je z povahy věci pod neúměrným tlakem různých zájmových skupin, neboť k ovlivnění rozhodovací činnosti úřadu ve všech oblastech dozoru stačí působit pouze na jednu osobu," uvádějí předkladatelé v důvodové zprávě.

V čele nově navrhovaného úřadu má stát jeho předseda, s ním dva místopředsedové a rada úřadu. Předsedu má jmenovat vláda na základě výběrového řízení, místopředsedy má vláda jmenovat na návrh předsedy. Rada úřadu má mít 15 členů včetně předsedy a obou místopředsedů. Zbývajících 12 členů má jmenovat předseda se souhlasem Senátu. Za předpokladu celkového počtu 147 zaměstnanců by roční výdaje na chod nového úřadu neměly překročit 136,6 milionu korun, uvádějí předkladatelé.

Jejich návrh dostane nejprve k projednání vláda. Až se k němu vyjádří, budou se jim moci na některé schůzi v příštím roce zabývat poslanci. Není jisté, zda se k tomu do voleb dostanou.

V čele ÚOHS stál od roku 2009 bývalý poslanec ČSSD Petr Rafaj. Na funkci rezignoval letos sedm měsíců před koncem druhého funkčního období. Výzvy k jeho odchodu od vládní koalice i dalších stran ale zaznívaly nejméně poslední rok a půl. Rafaj byl nejdéle sloužícím předsedou ÚOHS, podle odborníků se ale za jeho jedenáctiletého působení úřad uzavřel a nedostatečně komunikoval s veřejností i odborníky. V čele ÚOHS nahradil Rafaje bývalý náměstek ministra vnitra Petr Mlsna.

Související

Poslanecká sněmovna, ilustrační foto

Sněmovna bude novelu zákona o zakázkách schvalovat až 24. března

Vládní novelu zákona o zadávání veřejných zakázek bude Sněmovna schvalovat až za dva týdny. Dnes ji místo závěrečného schvalování vrátila do druhého čtení, které na základě dohody mezi poslaneckými kluby zopakovala hned poté. Důvodem byl pozměňovací návrh předsedy pirátského klubu Jakuba Michálka, který převáděl pravidla zákona o střetu zájmů do zákona o zakázkách a zamezoval firmám vlastněným veřejnými funkcionáři v přístupu k zakázkám. 
Policie ČR, ilustrační foto

Policie obvinila v kauze STOKA II devět lidí a firmu

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby (NCOZ) obvinili devět lidí a jednu firmu ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, spis nazvali Stoka II. Podle policistů ovlivnili obvinění desítky zakázek například státní organizace, která působí v Jihomoravském kraji a na Vysočině. ČTK to dnes sdělil mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Více souvisejících

veřejné zakázky Poslanecká sněmovna Brno ÚOHS

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

V Letech se otevřel Památník holokaustu Romů a Sintů na místě bývalého tábora

V Letech na Písecku se v úterý otevřel Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách. Nachází se na místě koncentračního tábora pro Romy, který za protektorátu během druhé světové války nechali vybudovat nacisté. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy