Poslanci dnes budou volit zbývajícího místopředsedu Sněmovny

Poslanci budou dnes volit zbývajícího šestého místopředsedu Sněmovny. Před tím by se mohli zabývat koaličním poslaneckým návrhem na roční odklad účinnosti většiny sporného nového stavebního zákona. V úvodním kole je také senátní předloha o zavedení možností korespondenčního hlasování při volbě poslanců a prezidenta pro Čechy žijící v zahraničí.

Kandidáty do volby místopředsedy Sněmovny jsou někdejší vicepremiér Karel Havlíček (ANO) a předseda SPD Tomio Okamura, který tuto funkci zastával v minulém volebním období. Volba šestého místopředsedy Sněmovny bude již třetí. V minulosti se o pozici střetli někdejší předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO) a Okamura. Ani jeden z nich ale nezískal dostatečný počet poslaneckých hlasů.

Hlasování poštou by mohlo využít na 600.000 Čechů, kteří v cizině žijí trvale nebo tam odjeli za prací či studiem. Podle současných pravidel mohou Češi v zahraničí hlasovat jen na velvyslanectvích, což je časově i finančně nákladné pro krajany, kteří žijí daleko od jejich sídel.

Cílem poslanecké novely stavebního zákona je hlavně oddělit a odložit vznik krajských stavebních úřadů jako orgánů státní stavební správy. Nový zákon schválili poslanci navzdory senátnímu vetu loni v červenci, kdy normu podepsal i prezident Miloš Zeman. Zákon přesouvá stavební úřady pod stát a počítá se vznikem Nejvyššího stavebního úřadu. Pod ním by měly být jednotlivé stavební úřady organizované podobně jako třeba u Finanční správy.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 25 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Aktualizováno před 11 hodinami

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy