Poslanci podpořili úpravu pravidel při placení kartou v cizině

Na poskytování služeb tzv. dynamické konverze prostřednictvím bankomatů by měla dohlížet Česká národní banka a v případě obchodníků Česká obchodní inspekce. Počítá s tím novela zákona o platebním styku, kterou dnes v úvodním kole podpořila Sněmovna.

Služba dynamické konverze spočívá například v nabídce úhrady transakce při platbě kartou nebo výběru z bankomatu v zahraničí přímo v českých korunách, nikoliv v měně dané země. Obdobně funguje služba i pro cizince v ČR. Většinou ale takové transakce bývají pro klienty nevýhodné.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) dnes před poslanci řekl, že jde o návrh, který ochrání klienty i pověst ČR. Předloha reaguje na několik nařízení EU. Sněmovně ji předložila již bývalá vláda v roce 2020, poslanci ji ale do voleb nestihli projednat.

Předkládaná novela dále zavádí licencování provozovatelů nezávislých bankomatů poskytujících službu dynamické konverze (DCC) s možností takovou licenci odejmout. Zároveň předloha zavádí také veřejnoprávní sankce za porušování informační povinnosti při poskytování služby DCC. "Osoby, které budou poskytovat tuto službu prostřednictvím bankomatu, budou tedy nově licencovaným subjektem ze strany České národní banky," uvádí materiál.

Návrh také dále upravuje licenční požadavky u poskytovatelů platebních služeb malého rozsahu a vydavatelů elektronických peněz malého rozsahu. Nově bude systém vyřizování stížností a reklamací uživatelů požadavkem na činnosti, a nikoliv licenční podmínkou. Zároveň se zavádějí některé nové licenční požadavky, například důvěryhodnost žadatele, jeho vedoucích osob a osob, které na něm mají kvalifikovanou účast.

Další změnou je úprava ustanovení týkající se povinnosti úvěrových institucí vést platební účty tzv. nebankovním poskytovatelům platebních služeb. Tato povinnost je zachována, nicméně úvěrové instituce budou moci odmítnout otevření takového účtu či od smlouvy o účtu odstoupit pouze, budou-li pro to mít objektivní, nediskriminační a přiměřený důvod. "Porušení povinností bude veřejnoprávně sankcionováno," upozorňuje materiál.

Nařízení EU z prosince 2019 zpřísnilo podmínky pro poskytování tzv. dynamické konverze, která spočívá v okamžitém převodu účtované částky na měnu, ve které je veden bankovní účet klienta. Nabízí tak například při platbě kartou nebo výběru z bankomatu v zahraničí úhradu transakce přímo v českých korunách, nikoliv v měně dané země. Nevýhodou služby je podle ministerstva financí to, že směnný kurz je ve většině případů méně výhodný než následná konverze provedená bankou klienta. Díky nařízení jsou lidé od dubna 2020 jasně informováni, zda je pro ně v rámci dynamické konverze nabízený kurz výhodný či nikoliv, a to přímo na displeji bankomatu nebo platebního terminálu.

Související

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Budeme čekat, až Rusko dojde až sem? Dost už bylo fízlování, pustil se Fiala do Babiše

Poslanci z opozičního hnutí ANO opustili jednací sál na úvodu schůze, kde se měla koalice zabývat bezpečnostními hrozbami pro Českou republiku. Na svých místech zanechali cedule s nápisy kritizujícími vládu, včetně obvinění z pokrytectví a zvýšení daní. Předseda pirátských poslanců Jakub Michálek označil počínání zástupců ANO za "teatrální".

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna platební karty

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 33 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

Tragická nehoda FlixBusu v Německu. Autobus skončil na boku, pět mrtvých

Tragická nehoda autobusu dopravce FlixBus se ve středu dopoledne stala na dálnici nedaleko německého Lipska. Nepřežilo ji pět lidí, dalších více než dvacet cestujících utrpělo zranění. O neštěstí informovala světová média v čele s BBC

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy