Poslanci pro letošek zřejmě skončili, sejdou se opět 11. ledna

Jednání Poslanecké sněmovny pro letošní rok zřejmě skončilo. Poslanci se na další řádné schůzi sejdou v úterý 11. ledna. Na ní by měli mimo jiné volit zbývajícího místopředsedu dolní komory. Stojí to v návrhu programu schůze, jak jej projednal organizační výbor.

Sněmovna by se však mohla sejít ještě před Vánoci v případě, že by ji nová vláda Petra Fialy (ODS) požádala příští týden o souhlas s prodloužením nouzového stavu, který vyhlásil kvůli koronavirové krizi dosluhující kabinet Andreje Babiše (ANO). Nouzový stav skončí 25. prosince.

Zatím poslední letošní jednání Sněmovny se konalo ve středu. Poslanci nové vládní koalice odmítli schválit návrh program mimořádné schůze vyvolané hnutím ANO. Poslanci ANO na ní chtěli projednat trojici zákonů reagujících na růst cen energií. Předlohy jsou nyní v program lednové schůze.

Sněmovna od voleb obdržela šest desítek návrhů zákonů, zhruba polovinu z nich předložila Babišova vláda. Sněmovna od svého ustavení v první polovině listopadu projednala zatím tři předlohy, a to ve stavu legislativní nouze. Šlo o vládní návrhy související se šířením covidu-19. Týkaly se obnovení příspěvku lidem v karanténě a krizového ošetřovného a opětovného zavedení příspěvku podnikatelům a lidem pracujícím na dohodu. Ve středu je schválil Senát a už je obdržel k podpisu prezident.

Značnou část času věnovali poslanci ustanovování sněmovních orgánů. Volili vedení sněmovny, vedení výborů i komisí a rozhodovali o jejich obsazení. Zatímco v jiných letech je konec roku ve Sněmovně ve znamení projednávání státního rozpočtu na příští rok, letos je tomu jinak. Nastupující vládní koalice prosadila přerušení debaty o rozpočtu do doby jmenování nové vlády. Novou vládu má prezident jmenovat v pátek. Vláda chce předložit nový návrh rozpočtu s nižším schodkem. Stát pak bude od ledna hospodařit s rozpočtovým provizoriem, které by podle nastupujícího ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) nemělo trvat déle než do konce března.

Od ledna změní Sněmovna cyklus práce. Dosud jednalo plénum až tři týdny vždy v šesti týdnech, další dva z nich byly určené pro schůze výborů. Nyní bude cyklus z rozhodnutí organizačního výboru pětitýdenní. Dva týdny budou vyhrazené pro schůze pléna a dva pro schůze výborů. Nad změnou se pozastavili poslanci opozičního hnutí ANO. Někdejší předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO) uvedl, že každá schůze pléna bude z vůle sněmovní většiny pětice stran nastupující vlády o týden kratší. "Prý se poslanci scházeli zbytečně často. S tím nemůžu souhlasit. Tohle rozhodnutí je velká chyba," napsal na sociálních sítích. Nová předsedkyně dolní komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) Vondráčkovi oponovala poukazem na rozdílný přístup pravice a levice. "Pan Vondráček se domnívá, že čím více schůzí a legislativních návrhů, tím lépe. My se domníváme, že je nutné legislativně upravovat jen to nezbytné," sdělila. Nad počtem zákonů má podle ní převažovat jejich kvalita.

Návrh programu lednové schůze Sněmovny čítá 57 návrhů zákonů. Patří k nim vládní návrh na zavedení hromadných žalob, Vondráčkova předloha o pravidlech lobbování nebo ústavní návrhy SPD na zavedení obecného referenda a přímé volby starostů a hejtmanů. V programu jsou také dvě novely o zmrazení platů vrcholných politiků, které od ledna vzrostou asi o šest procent. Jednu z nich podali poslanci SPD, další Babiš. Zmrazení platů politiků na pět let schválila na návrh vlády ANO a ČSSD Sněmovna těsně před říjnovými volbami. Senát je ale následně zamítl a další projednání předlohy v dolní komoře už nebylo po skončení minulého volebního období možné.

Související

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Budeme čekat, až Rusko dojde až sem? Dost už bylo fízlování, pustil se Fiala do Babiše

Poslanci z opozičního hnutí ANO opustili jednací sál na úvodu schůze, kde se měla koalice zabývat bezpečnostními hrozbami pro Českou republiku. Na svých místech zanechali cedule s nápisy kritizujícími vládu, včetně obvinění z pokrytectví a zvýšení daní. Předseda pirátských poslanců Jakub Michálek označil počínání zástupců ANO za "teatrální".

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 32 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

Zdroj: David Holub

Další zprávy